Haku

Matalan kynnyksen sosiaali- ja terveysneuvonnan palveluiden välinen yhteistyö

QR-koodi

Matalan kynnyksen sosiaali- ja terveysneuvonnan palveluiden välinen yhteistyö

Opinnäytetyössä tutkittiin haavoittuvassa asemassa oleville ja paljon palveluita tarvitseville asiakkaille suunnattujen matalan kynnyksen sosiaali- ja terveysneuvonnan palveluiden välistä yhteistyötä. Tutkimuksen tavoitteena oli saada matalan kynnyksen palveluissa työskenteleviltä ammattilaisilta tietoa, jota voitaisiin hyödyntää palveluiden välisen yhteistyön tehostamiseen. Työntekijän kattavampi käsitys palveluverkostosta voi edistää asiakkaan ohjaamista tarpeen mukaisiin palveluihin.

Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin sähköisenä kyselylomakkeena Webropol-kysely- ja raportointiohjelmistolla. Tutkimukseen valikoitui 19 toimijaa matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluista sekä asunnottomien palveluista. Organisaatioiden toivomuksesta kyselyyn osallistuneiden palveluiden nimiä ei julkaista. Kyselyn aineisto analysointiin Webropol-ohjelmiston analyysityökaluilla.

Tulokset osoittavat matalan kynnyksen sosiaali- ja terveysneuvonnan palveluiden välisen yhteistyön yleisesti toimivaksi. Yhteyden ottaminen toiseen palveluun mainittiin yleisimmäksi yhteistyön muodoksi. Yhteistyöksi mainittiin myös palveluohjaus, asiakkaiden saattaminen toiseen palveluun, tutustumiskäynnit sekä verkostotapahtumat. Yhteistyön suurimmiksi esteiksi koettiin yhteyden saamisen vaikeus toisiin palveluihin sekä ajan ja resurssien puute. Ongelmallisimmillaan yhteistyö oli olematonta vastaajien ollessa tietämättömiä muista palveluista.

Tuloksista on havaittavissa, että yhteistyötä eri toimijoiden ja palveluiden välillä voisi tehostaa. Ihanteellisesti tämä tapahtuisi palveluiden resursseja lisäämällä. Yhteistyötä voitaisiin tiivistää myös verkostotapahtumilla sekä tehokkaammalla viestinnällä ja tiedottamisella.

Tallennettuna: