Haku

Ravintola yhteiskunnallisena yrityksenä

QR-koodi

Ravintola yhteiskunnallisena yrityksenä

Opinnäytetyön tarkoituksena on tuoda tunnetuksi yhteiskunnallisen yrityksen toimintatapa. Työssä on kaksi osaa, joista ensimmäinen osa on teoriaa ja tutkimuksia yritysten ja kuluttajien vastuullisuudesta. Toinen osa on liiketoimintasuunnitelma ravintolan perustamiseksi yhteiskunnallisen yrityksen periaatteiden mukaan.

Ensimmäinen osa käsittelee eri määritelmiä yhteiskunnalliselle yritykselle. Tässä työssä esitellään ja vertaillaan Suomalaisen työn liitto ry:n, Arvo-liiton ja eurooppalaisen EMES-tutkimusryhmän määritelmiä. Lähtökohta on kaikissa määritelmissä sama: yhteiskunnallisen yrityksen päätarkoitus on yhteiskunnallisen hyvän tuottaminen. Tämä tavoite voi olla esimerkiksi työllisyystilanteen parantaminen, syrjäytymisen estäminen tai terveys- ja hyvinvointipalveluiden tuottaminen. Merkittävä ero tavallisen yrityksen ja yhteiskunnallisen yrityksen välillä on se, että yhteiskunnallinen yritys antaa liikevoitostaan yli puolet tavoitteensa mukaiseen työhön.

Yhteiskunnallisen yrityksen hyödyt kaupungille ja kaupunkilaisille liittyvät kaupunkikulttuuriin ja kaupunkimaineeseen. Hyötyä saadaan lisäksi yhteisöllisen työhyvinvoinnin kautta. Haasteet liittyvät rahoitukseen ja taloudelliseen taantumaan.

Opinnäytetyö esittelee erilaisia tavoitteita ja tapoja tehdä yhteiskunnallisesti vastuullinen yritys. Ravintola voi päästä tavoitteisiinsa useassa kohdassa prosessia. Kestävät raaka-ainevalinnat, energiaa ja vettä säästävä toimintatapa ja avustukset arvojen mukaisille kohteille ovat tästä esimerkkeinä.

Opinnäytetyö valmistuu opintojeni loppuvaiheessa vuonna 2015, jolloin maailman taloustilanne on heikko ja pakolaisvirrat liikkuvat Euroopassa. Uusia ratkaisuja ongelmiin etsitään kipeästi.

Tallennettuna: