Haku

Asiakaspalvelijan rahallisen palkitsemisjärjestelmän kehittäminen CMB-ravintoloille

QR-koodi

Asiakaspalvelijan rahallisen palkitsemisjärjestelmän kehittäminen CMB-ravintoloille

Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda ehdotelma asiakaspalvelijan rahallisesta palkitsemisjärjestelmästä toimeksiantajayrityksen, CMB-ravintoloiden käyttöön. Tutkimuskysymyksenä oli, onko rahallinen palkitsemisjärjestelmä tarpeellinen ja soveltuuko se toimeksiantajayrityksessä käytettäväksi. Tutkimuskysymykseen vastataan vastaamalla opinnäytetyön alatavoitteisiin: mikä motivoi ravintola-alan työntekijää, toimiiko rahallinen palkitseminen motivoivana tekijänä CMB-ravintoloissa ja voiko olemassa olevista palkitsemisjärjestelmistä kehittää toimivan mallin CMB-ravintoloiden käyttöön?

Idea opinnäytetyön liittymisestä palkitsemiseen syntyi nykyisen työnantajani käyttämän rahallisen palkitsemisjärjestelmän kautta. Rahallisen palkitsemisen soveltaminen ravintola-alan yritykseen teki aiheesta minulle erityisen mielenkiintoisen.

Teoreettinen viitekehys jakautuu motivaatioon ja palkitsemiseen, missä motivaatio toimii kaiken perustana. Palkitsemista tutkimalla pyrittiin ymmärtämään palkitsemisen keinoja ja vaikutuksia. Työn teoreettinen aineisto hankittiin aihetta koskevasta kirjallisuudesta, julkaisuista, ravintola- ja palvelualaa käsittelevistä lehdistä sekä asiantuntijahaastatteluista. Asiantuntijahaastatteluiden kautta haluttiin erityisesti ymmärrystä muiden yritysten palkitsemisjärjestelmien ominaisuuksista ja vaikutuksista motivaatioon. Asiantuntijahaastattelut toteutettiin teemahaastatteluina syyskuussa 2018.

Opinnäytetyössä toteutettiin sähköinen kyselytutkimus CMB-ravintoloiden työntekijöille lokakuun 2018 kahden ensimmäisen viikon aikana. Kyselyn tavoitteena oli vastata alatavoitteisiin ja selvittää CMB-ravintoloiden palkitsemisen nykytila. Kyselytutkimuksessa hyödynnettiin Webropol-työkalua ja kyselyn toimivuus testattiin kahdella ravintola- ja palvelualalla työskentelevällä henkilöllä. Kyselyn toteutuksesta yrityksessä vastasi toimeksiantajayrityksen edustaja.

Kyselytutkimuksen perusteella voitiin yleistää ravintola-alan työntekijöiden motivoituvan sekä aineettomista että aineellisista palkitsemisen tavoista. CMB-ravintoloiden työntekijät motivoituvat toimeksiantajayrityksessä käytettävistä sisäiseen motivaatioon vaikuttavista aineettomista palkitsemisen tavoista ja ulkoisista palkkioista, joten rahallisen palkitsemisjärjestelmän kehittäminen on perusteltua.

Lopulta luotiin ehdotelma asiakaspalvelijoiden rahalliseksi palkitsemisjärjestelmäksi, sitoen kehitetty järjestelmä toimeksiantajayrityksen strategisiin tavoitteisiin. Ehdotelma rahalliseksi palkitsemisjärjestelmäksi perustui myyntikatteen ja asiakastyytyväisyyden tavoitteisiin, joihin työntekijät pystyvät omalla toiminnalla vaikuttamaan. Palkitsemisjärjestelmää ei pystytty kehittämään olemassa olevien palkitsemisjärjestelmien avulla, sillä palkitsemiseen liittyvät tekijät ovat usein yrityksien liiketoiminnalle merkittäviä ja siten salattuja tietoja. Opinnäytetyön päätavoitteeseen päästiin ja CMB-ravintoloiden työntekijöille kehitettiin rahallinen palkitsemisjärjestelmä.

Tallennettuna: