Haku

"Opiskellaan korkeekoulussa jumppatädeiks!" : liikunnanohjaajan ammattikorkeakoulututkinnon asema työelämässä ja sen kohtaama arvostus

QR-koodi

"Opiskellaan korkeekoulussa jumppatädeiks!" : liikunnanohjaajan ammattikorkeakoulututkinnon asema työelämässä ja sen kohtaama arvostus

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää liikunnanohjaajan ammattikorkeakoulututkinnon arvostusta tutkimalla liikunnanohjaajien (AMK) sijoittumista työelämässä sekä suhtautumista tutkintonimikkeeseen. Lisäksi selvitettiin liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelmaa suorittavien opiskelijoiden kokemuksia ja näkemyksiä opiskelusta, työelämästä ja tutkintonimikkeestä. Näitä kahta tutkimuksen osiota vertailtiin keskenään ja sen pohjalta tarkasteltiin liikunnanohjaajan ammattikorkeakoulutuksen asemaa työkentällä ja sen työelämässä kohtaamaa arvostusta.

Tutkimus sisälsi kaksi osaa, joista ensimmäisen osan tutkimusaineiston muodosti Suomen Liikunnan Ammattilaiset SLA ry:n toimesta teetetty kyselytutkimus. Liikunta-alalla työskenteleville kohdistettuun kyselyyn vastasi 75 vuoden 2002 tai sen jälkeen valmistunutta liikunnanohjaajaa (AMK). Tutkimuksen toisen osan menetelmänä käytettiin teemahaastattelua ryhmähaastattelun muodossa. Tutkimuksen kohderyhmä oli HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun liikunnan- ja vapaa-ajan koulutusohjelman ensimmäisen ja kolmannen vuosikurssin opiskelijat, joita oli yhteensä yhdeksän. Ryhmähaastatteluja toteutettiin kaksi, eri vuosikurssien opiskelijat omina ryhminään. Molempien ryhmien teema-aiheet olivat samat.

Tutkimuksen merkittävin löydös oli tutkintonimikkeeseen liikunnanohjaaja (AMK) kohdistuva kritiikki. Tutkintonimike koettiin sekä kysely- että haastattelututkimuksen tulosten perusteella harhaanjohtavaksi ja tutkinnon arvoa alentavaksi. Nimikkeen katsottiin vaikuttavan siihen, että liikunnanohjaajat (AMK) eivät työllisty koulutustaan vastaaviin tehtäviin ja tienaavat koulutukseensa nähden liian alhaista palkkaa. SLA:n laatimasta kyselytutkimuksesta selvisi, että 70 % liikunnanohjaajista (AMK) toimi työntekijän asemassa ja keskimääräinen kuukausipalkka oli 2150 euroa. Liikunnanohjaajan ammattikorkeakoulutuksen huono tunnettavuus työmarkkinoilla koettiin ongelmaksi.

Tämän tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että liikunnanohjaajien (AMK) arvostuksen ja aseman parantamiseksi tutkintonimike liikunnanohjaaja (AMK) tulisi muuttaa tutkinnon suorittaneen ammatinkuvaa paremmin kuvaavaksi. Esille tulleita ehdotuksia uudeksi tutkintonimikkeeksi on liikuntapedagogi (AMK), liikunta-alan kandidaatti ja liikunta-asiantuntija (AMK). Lisäksi liikunnanohjaajan ammattikorkeakoulututkinnon sisällön määrittelyä tulisi parantaa ja edistää sen tunnettavuutta työkentällä.

Tallennettuna: