Haku

Etätyön merkitys henkilöstön hyvinvointiin korona-aikana

QR-koodi

Etätyön merkitys henkilöstön hyvinvointiin korona-aikana

Opinnäytetyö on tutkimus työntekijöiden kokemuksista ja tuntemuksista osa-aikaisessa ja kokoaikaisessa etätyössä sekä etätyön hyvinvointivaikutuksista, jotka ovat tulleet esille barometrin tuloksissa ja haastatteluissa. Työntekijöiden hyvinvointia mitattiin tätä varten suunnitellulla Poikkeusolojen etätyö barometri kyselyllä, jonka tuloksia tutkitaan opinnäytetyössä. Assistenttien ja sihteerien kokemuksia ja ajatuksia etätyöstä kartoitettiin haastatteluilla.

Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi valtiovarainministeriön henkilöstöhallinto, joka toimi myös aineistonlähteenä. Aineistona opinnäytetyössä toimi ministeriössä toteutetun poikkeusolojen etätyön barometri -kyselyn (POET-barometri) tulokset ja toteutettujen haastattelujen vastaukset.

Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia Valtiovarainministeriön henkilöstön työhyvinvointia ja miten se on mahdollisesti muuttunut korona-aikana etätyön myötä. Tavoitteena oli tutkia työntekijöiden kokemuksia etätyössä ja niiden vaikutusta työntekoon sekä tarpeiden, että työtehtävien puolesta.

Tutkimuksessa keskitytään henkilöstön hyvinvoinnintason muutoksiin etätyössä ja tarkemmin assistenttityöhön, tutkien assistenttien kokemuksia. Työssä tutkitaan ja analysoidaan assistenttihaastatteluiden sekä POET-barometrin tuloksia.

Etätyön merkitystä tarkasteltiin sekä organisaation näkökulmasta, että assistenttien näkökulmasta. Menetelminä opinnäytetyössä käytettiin kohderyhmän haastatteluja ja sisällönanalyysia henkilöstölle kaksi kertaa kuukaudessa järjestettyjen POET-barometri kyselyjen tuloksista, jotka olivat rakennettu Webropol- kyselyjärjestelmällä. Opinnäytetyön tutkimusaineisto ajoittuu ajalle maaliskuu 2020 – joulukuu 2020.

Tallennettuna: