Haku

Vastuullisuusraportointi taksonomia-asetuksen mukaisesti

QR-koodi

Vastuullisuusraportointi taksonomia-asetuksen mukaisesti

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/852, kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta (taksonomia-asetus) on yksi osa lakialoitteita, joiden avulla EU haluaa saavuttaa vuoden 2030 ja 2050 ilmastotavoitteensa. Asetus ilmestyi 18.6 2020 ja se sääntelee vastuullisuusraporteissa annettavan tiedon sisältöä ja esitystapaa.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia yllä mainitusta lainsäädännöstä seuraavaa muutosta ja miten se tulee vaikuttamaan vastuullisuusraportointiin. Tutkimuksessa haluttiin myös saada selville, miten muutokseen suhtaudutaan yritysten näkökulmasta. Opinnäytetyöllä ei ole toimeksiantajaa, mutta sen tulosten oletetaan olevan hyödyllisiä sijoittajille, yrityksille ja asiasta kiinnostuneille.

Työn viitekehyksessä käsitellään ensin mitä yritysvastuu ja vastuullisuusraportointi pitää sisällään. Sen jälkeen käsitellään vastuullisuusraportoinnin syntyyn ja kehitykseen osallistuneita kansanvälisiä tahoja. Lopuksi viitekehyksessä käydään läpi voimassa olevat lait ja ohjeet, jotka sitovat raportointivelvollisia Suomessa, vastuullisuusraportoinnin ympäristövastuun näkökulmasta.

Opinnäytetyön tutkimuksessa käytettiin kvalitatiivista eli laadullista menetelmää. Tutkimus perustui osittain aineistotutkimukseen ja osittain tutkimusaineistoon, joka kerättiin puolistrukturoitujen asiantuntijahaastatteluiden avulla. Vastaukset kerättiin toukokuussa 2021 puhelinhaastatteluina. Perusjoukon eli taksonomian mukaiseen raportointivelvollisten yritysten määrän arvioidaan olevan Suomessa noin 60-70. Haastatteluihin suostui kaksi yritystä eli näyte oli noin 3% perusjoukosta.

Tutkimuksessa havaittiin, että vastuullisuusraportoinnin muuttamisen taksonomia asetuksen mukaiseksi tarkoittaa tiedon lisäämistä vastuullisuusraporttiin, jo olemassa olevien velvoitteiden lisäksi. Raportista tulee käydä ilmi kuinka suuri osuus yrityksen liikevaihdosta, investoinneista tai kuluista on prosenttimääräisesti taksonomian mukaista. Tiedon antaminen ei ole kuitenkaan yksiselitteistä. Kesäkuussa 2021 ilmestyvien komission delegoitujen säännösten odotetaan selventävän sekä annettavien tietojen sisältöä että niiden esittämistapaa.

Tutkimuksessa havaittiin, että taksonomia ei ole suomalaisille suuryrityksille mullistava muutos. Taksonomian mukaiseen raportointiin tarvittava tieto on jo saataville, mutta arviointikriteereiden tulkinta voi osoittautua haasteelliseksi. Taksonomialla oletetaan olevan tietty vaikutus sijoittajien toimintaan, ja sitä kautta yritysten toiminnan kestävyyteen.

Tallennettuna: