Haku

Saariselän kesämatkailun kehittäminen kotimaisille matkailijoille

QR-koodi

Saariselän kesämatkailun kehittäminen kotimaisille matkailijoille

Opinnäytetyö on tehty toimeksiantona Santa’s Hotel Tunturille. Tunturihotelli sijaitsee Saariselällä, joka on matkailukeskus Lapissa. Työn päätavoite on selvittää, miten Saariselälle voidaan houkutella lisää kotimaisia kesämatkailijoita. Saariselälle halutaan lisää kesämatkailijoita, koska talvi on Saariselän tärkein matkailusesonki. Sesonkien tasapainottaminen edistää kestävää matkailuelinkeinoa.

Kohderyhmäksi on rajattu kotimaiset matkailijat kansainvälisten sijaan. Rajaukseen vaikuttivat korona pandemian aiheuttamat muutokset matkailualalla sekä trendit koskien ekologisuutta ja kotimaanmatkailua.

Tietoperustassa esitellään Saariselkä ja sen matkailupalvelut sekä matkakohteen valintaan vaikuttavat tekijät, johon sisältyy esimerkiksi kotimaiset matkailijatyypit.

Työ toteutettiin kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Santa’s Hotel tunturin asiakkaita osallistui teemahaastatteluun helmikuussa 2021, jonka tarkoituksena oli selvittää muun muassa mitä asiakkaat toivoisivat Saariselällä olevan, jotta tulisivat sinne kesällä. Haastatteluihin osallistui 9 henkilöä.

Haastattelun tuloksissa nousi esiin muun muassa korona pandemian aiheuttamien poikkeusolojen olleen yleisin syy Saariselälle matkustamiseen. Haastateltavat, jotka olisivat normaalioloissa matkustaneet ulkomaille, olivat tyytyväisiä lomaansa Saariselällä. Mielikuvat Saariselästä kesäkohteena liittyivät luontoon, kuten vaellukseen ja maastopyöräilyyn. Osa haastateltavista ei matkustaisi Saariselälle pitkän ajomatkan ja kalliiden lentojen vuoksi. Toisaalta esiin nousi myös vastakkainen näkökulma, jonka mukaan Saariselälle on tarpeeksi pitkän matka, jotta tuntuu että on tullut lomalle.

Haastattelujen, aiempien tutkimusten sekä matkailutrendien perusteella on luotu kehitysehdotuksia, joiden avulla Saariselälle voitaisiin houkutella lisää kesämatkailijoita. Saariselän tulisi kehittää kotimaisille matkustajille suunnattuja palveluita, joissa on huomioitu nykyiset ja ennustetut trendit. Kehitysehdotuksia muodostui viidelle osa alueelle; hyvinvointimatkailupalveluiden kehitys, kotimaisille matkailijoille kehitetyt ohjatut luontoaktiviteetit, kotimaisia lapsiperheitä houkutteleva matkailukohde, pakettimatkat ja ekologinen matkakohde.

Tallennettuna: