Haku

Työuupumuksen ennakointi rekrytointivaiheessa

QR-koodi

Työuupumuksen ennakointi rekrytointivaiheessa

Opinnäytetyön tavoitteena on tutkia työuupumuksen arvioinnin mahdollisuutta rekrytointivaiheessa. Tutkimuksen tarkastelu on rajattu käsittelemään asiantuntijatyötä. Työn teko sijoittuu vuoden 2021 keväästä saman vuoden loppuun.

Opinnäytetyön tavoitteena on löytää vastaus siihen, onko rekrytointivaiheessa mahdollista arvioida hakijan potentiaalia sairastua työuupumukseen työssä jo rekrytointivaiheessa. Työssä selvitetään myös, millaisten keinojen avulla työuupumusta on mahdollista rekrytointivaiheessa arvioida. Aihetta tarkastellaan myös näkökulmasta; onko mahdollisen työuupumuksen ennakointi ylipäätään tarpeellista?

Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään rekrytointiprosessia ja sen eri vaiheita sekä rekrytointiin liittyvää lainsäädäntöä sekä tarkastellaan asiantuntijoiden rekrytoinnin huomioonotettavia asioita. Teoriaosuudessa paneudutaan myös työuupumukseen sen vaiheiden ja syiden muodossa sekä tarkastellaan työuupumukseen liittyvää lainsäädäntöä ja ennaltaehkäisyä.

Työn tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena teemahaastatteluiden muodossa. Tutkimusta varten haastateltiin kahta rekrytointien parissa työtä tekevää asiantuntijaa. Haastattelut suoritettiin etänä vuoden 2021 syksyllä.

Tutkimustuloksista nousee esille keskeisimmät keinot työuupumuksen arvioinnin suorittamiseksi. Näitä keinoja voidaan nähdä olevan yksilön ominaisuuksien tarkastelu työnhakijan oman itsensä kuvailun sekä tämän suosittelijoiden kuvailun kautta. Myös erilaisista soveltuvuusarvioinneista selvinneiden hakijan piirteiden ja ominaisuuksien kautta saadaan tietoa yksilön työuupumukselle altistavista piirteistä ja ominaisuuksista. Rekrytoivan työpaikan tulee myös kiinnittää huomiota haettavan työtehtävän ja työyhteisön mahdollisiin kuormitustekijöihin ja niiden minimoimiseen.

Työuupumuksen arviointia voidaan pitää tarpeellisena virherekrytointien välttämisen minimoimisen näkökulmasta. Rekrytoivalle taholle arvioinnin tuloksena syntyy arvokasta tietoa oman työyhteisön ja haettavan työtehtävän työuupumukselle altistavista tekijöistä. Arvioinnit eivät kuitenkaan saa syrjiä ketään terveydellisten syiden vuoksi.

Tallennettuna: