Haku

Etätyön vaikutus työyhteisön yhteisöllisyyteen

QR-koodi

Etätyön vaikutus työyhteisön yhteisöllisyyteen

Tässä opinnäytetyössä analysoitiin etätyön vaikutusta työyhteisön yhteisöllisyyteen Organisaatio X:ssä koronapandemian aikana. Organisaatio X:ssä on aiemmin tehty etätyötä jossakin määrin, mutta koronapandemiasta johtuen siitä on tullut lähes kokonaisvaltainen työmuoto. Kohdeorganisaatio esiintyy opinnäytetyössä anonyyminä heidän pyyntöänsä kunnioittaen.

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, millaiseksi työntekijät ja esihenkilön roolissa toimiva henkilö kokevat työyhteisön yhteisöllisyyttä Organisaatio X:ssä ja miten etätyö on vaikuttanut heidän yhteisöllisyytensä tunteeseen. Opinnäytetyössä käsiteltiin, mitkä asiat ovat haasteellisia yhteisöllisyyden kannalta ja miten etätyö on vaikuttanut sen laatuun. Pyrkimyksenä oli näin selvittää yhteisöllisyyden laatua ja sen merkitystä etätyössä.

Tutkimusongelmana oli selvittää, millainen vaikutus etätyöllä on ollut työyhteisön yhteisöllisyyteen Organisaatio X:ssä. Opinnäytetyön tutkimuksen kysymykset tukivat tutkimusongelmaa, sillä ne perustuivat etätyön ja työyhteisön yhteisöllisyyden tietoperustaan. Tutkimuksen kysymykset koskivat sellaisia asioita, kuten vuorovaikutusmahdollisuudet, työyhteisön ilmapiirin muutokset ja tasa-arvoisen kohtelun säilyttäminen etätyön aikana. Lisäksi pyrittiin selvittämään, millaiseksi esihenkilön antamaa tukea on koettu etätyön aikana.

Opinnäytetyössä ei keskitytty Organisaatio X:n lähityön työyhteisön yhteisöllisyyteen, vaan painotus on yhteisöllisyyden laadussa siirryttäessä lähes kokonaisvaltaiseen etätyöhön koronapandemiasta johtuen.

Tietoperustassa käsiteltiin etätyötä ja työyhteisön yhteisöllisyyttä. Nämä käsitteet olivat merkittäviä opinnäytetyön tutkimuksen kannalta, sillä ne tukivat tutkimuksesta saatuja tietoja ja edesauttoivat niiden analysoinnissa.

Tutkimuksen kohderyhmäksi rajattiin määritelty Organisaatio X:n osasto, sillä kohdeorganisaatio on suuri taho. Tutkimuksessa hyödynnettiin laadullista ja määrällistä tutkimusta, sillä ne toimivat toistensa tukena. Tarkan harkinnan ja suunnitelman avulla tutkimuksessa päätettiin käyttää haastattelua ja kyselyä tiedon keräämiseen.

Organisaation X:n määritellyn osaston esihenkilön roolissa toimivalle henkilölle järjestettiin haastattelu. Hänelle ilmoitettiin etukäteen haastattelun tarkempi sisältö ja sen luonne. Muulle henkilökunnalle lähetettiin Webropol-kysely. Nämä molemmat vaiheet toteutettiin huhtikuussa 2022. Vastauksia kerättiin sekä työntekijöiltä että yhdeltä osaston esihenkilöltä, jotta saatu tieto olisi mahdollisimman tasavertaista.

Lopulliseen tutkimustulosten analyysiin perustuen selvisi, että Organisaatio X:n työyhteisön yhteisöllisyys on kärsinyt etätyön aikana. Tämä tuli vahvasti ilmi sekä kyselyn vastauksissa että esihenkilön haastattelussa. Tutkimuksen otokseen valittujen vastaajien vastauksia ei voida kuitenkaan yleistää koko Organisaatio X:n tasolla, sillä otos koostui vain määritellyn Organisaation X:n osaston henkilökunnasta.

Tallennettuna: