Haku

Kaikilla on oikeus harrastukseen - Kehittämissuunnitelma maahanmuuttajalasten ja -nuorten kotouttamisen edistämiseksi liikunnan avulla

QR-koodi

Kaikilla on oikeus harrastukseen - Kehittämissuunnitelma maahanmuuttajalasten ja -nuorten kotouttamisen edistämiseksi liikunnan avulla

Opinnäytetyön tavoitteena oli laatia hyvinvointijärjestö WAU ry:lle kehittämissuunnitelma maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten liikuntatoiminnan toteuttamista varten. Kehittämissuunnitelman avulla WAU ry voi kehittää ja monipuolistaa maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten kerhotoimintaa niin Lahdessa kuin järjestön muissakin kohdekaupungeissa. Kehittämissuunnitelman tarkoituksena on aktivoida urheiluseuroja ja tuoda kolmannen sektorin toimijat osaksi maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten elämää sekä edistää heidän kotoutumistaan liikunnan ja harrastamisen avulla.

Kehittämissuunnitelman laadintaa varten tehtiin pilottiprojekti, jonka tarkoituksena oli esitellä projektiin osallistuville perusopetukseen valmistaville luokille Kärpäsen ja Mukkulan kouluilla Lahden alueen urheiluseuratoimintaa ja sen tarjoamia harrastusmahdollisuuksia. Mukana projektissa oli kuusi urheiluseuraa, jotka pitivät kouluilla näytetunteja urheilulajeista ja kertoivat miten harrastuksen voi aloittaa. Valmentajien sekä liikunnanohjaajien ohjaamia liikuntatunteja pidettiin lukuvuoden 2014–2015 aikana yhteensä 11 Kärpäsen koululla ja 9 Mukkulan koululla. Kehittämissuunnitelma laadittiin liikuntatunneilta saatujen havaintojen pohjalta, opettajien haastatteluiden avulla sekä urheiluseurojen valmentajien mielipiteet ja oppilaiden palautteet huomioon ottaen. Kehittämissuunnitelma sisältää kerhotoiminnan taustatyön ja suunnittelun, urheiluseurojen näytetuntien organisoinnin, vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin monikulttuurisessa ryhmässä sekä huomion monikulttuurisen ryhmän erityispiirteistä.

Kehittämissuunnitelman mukaan liikuntatuntien organisoiminen kotouttamista edistäväksi tilanteeksi vaatii ennakkohuomioita ohjauksen suhteen ja vuoropuhelua valmentajien, ohjaajien ja opettajien kesken. Maahanmuuttajien kanssa vuorovaikutus ja kommunikointi ovat avainasemassa, minkä vuoksi valmentajien tulee kiinnittää huomiota omaan ohjaustyyliinsä. Myös kulttuuriset erot tulee ottaa huomioon harjoituksia suunniteltaessa, kuten esimerkiksi muslimityttöjen huivinkäyttö sekä muslimitaustaisten tyttöjen ja poikien fyysisen kontaktin välttäminen. Kehittämisehdotuksena projektin suunnittelu tulisi aloittaa aikaisemmin, jolloin liikuntatunneista saataisiin selkeämpi kokonaisuus, jossa huomioidaan maahanmuuttajien ohjaukselliset tarpeet.

Liikuntatuntien avulla yksittäiset oppilaat löysivät uusia harrastuksia ja monen kiinnostus harrastustoimintaan heräsi. Liikuntatunnit kehittivät erityisesti oppilaiden vuorovaikutustaitoja, oppilaiden joutuessa kohtaamaan useita suomalaisia valmentajia ja ohjaajia. Myös oppilaiden kielitaito parani tuntien myötä. Liikuntatunteja voisi muokata enemmän oppimistilanteiksi esimerkiksi luomalla tuntien urheilulajeista sanastoa, jolloin kohderyhmän kielitaidon paraneminen tehostuisi. Kehittämisehdotuksena suomalaiset oppilaat voisi ottaa myös mukaan liikuntatunneille, jolloin oppilaat tutustuisivat paremmin toisiinsa. Jatkotutkimusideana on selvittää perusteellisemmin maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten kotoutumisen nopeutuminen ja hyvinvoinnin edistäminen liikunnan avulla.

Tallennettuna: