Haku

Reittisuunnittelua olemassa olevaa kaupunkirakennetta hyödyntäen : - case Herukkareitti

QR-koodi

Reittisuunnittelua olemassa olevaa kaupunkirakennetta hyödyntäen : - case Herukkareitti

Hervanta on kasvava ja kehittyvä kaupunginosa Tampereella. Näin ollen kaupunki on kokenut tärkeäksi kehittää myös alueen virkistäytymismahdollisuuksia. Opinnäytetyön tarkoituksena on vastata tähän tarpeeseen ja selvittää kaupungille suunnitelma uudesta ulkoliikuntareitistä Hervantaan. Suunnittelun kulmakiviä ovat olevan reittirakenteen hyödyntäminen ja resurssiviisaat ratkaisut reitin kehittämisessä.

Suunnittelun pohjana on käytetty ohjeita hyvästä reittirakentamisesta sekä käyttäjien kokemuksia ja toiveita liikuntareiteistä, mutta lopulliset päätökset reitin sijoittumisesta ja ominaisuuksista tehtiin reitin käyttötarkoituksen ja käyttäjien mukaan. Eri linjausvaihtoehdot on selvitetty inventoimalla maastoa paikan päällä, ja reitin tyyliin ovat vaikuttaneet alueelliset luontoarvot sekä arvio reitin ja sen käytön suhteesta.

Lopputuloksena Hervantaan syntyi suunnitelma yhtenäisestä, mutta vaihtelevasta ulkoliikuntareitistä, jonka ympäristövaikutukset pyritään pitämään mahdollisimman positiivisina. Reitti noudattelee pääasiassa vanhoja metsäpolkuja ja -teitä kaavoitukseen merkityillä virkistysalueilla, joten se kulkee vihreässä ympäristössä. Kun reitti tarjoaa helpon pääsyn luontoon, ihmiset voivat oppia elinympäristöstään uusia asioita. Reitin kehityskohteet on pidetty yksinkertaisina, jotta reitin kustannukset eivät nouse liian korkeiksi.

Osa reitin suunnittelua on sen tarpeellisuuden ja vaikutusten arvioimista rakentamisen jälkeen. Herukkareittiä on tarkasteltu saavutettavuuden, vuodenaikojen, käyttäjämäärien ja ympäristövaikutusten näkökulmista. Sen tavoite on saada uusia käyttäjiä liikkumaan, mutta myös oppimaan uutta ympäröivästä luonnosta, jolla voidaan taas kasvattaa ihmisten arvostusta asuinympäristöään kohtaan. Nämä tekijät lisäävät sekä ihmisten että ympäristön hyvinvointia. Itse suunnitelma keskittyy vain syntyvään reittiin, mutta tulevaisuudessa siihen on helppo yhdistää muita toimintoja ja liitännäisalueita, joita monipuolinen liikkuminen vaatii.

Tallennettuna: