Haku

UF-syötteen vaihtelun selvittäminen ja näytteenoton optimointi

QR-koodi

UF-syötteen vaihtelun selvittäminen ja näytteenoton optimointi

Juustopöly on heraan jäänyttä erittäin hienojakoista juustoa, jota syntyy juuston valmistuksen ja rakeiston käsittelyn aikana. Pölypitoisuus vaihtelee suurissa määrin. Juustopölyn jääminen heraan on ongelmallista sen lisäksi että se pienentää juuston saantoa ja täten aiheuttaa taloudellisia tappioita, se myös aiheuttaa kalvojen tukkeutumista heraa suodatettaessa. Juustoheraa suodatettaessa suositellaan yleensä syötön esikäsittelyä ja pölyn poistoa mm. seulan ja/tai lingon avulla.

Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Valio Oy Seinäjoen tehdas. Seinäjoen Valiolla suodatetaan ultrasuodatinlaitteistolla raejuuston valmistuksen yhteydessä erottunutta hapanta juustoheraa heraproteiinikonsentraatiksi eli WPC:ksi. Ultrasuodattimelle menevän heran juustopölypitoisuuksissa on ollut vaihtelua ja ne ovat olleet liian korkeita suodatinkalvoille asetettuihin rajoihin verrattuna. Työn tavoitteena oli selvittää UF-suodattimelle menevän syötteen koostumuksen vaihtelua, sekä optimoida näytteenotto niin, että saadaan luotettavaa tietoa pölynpoistoprosessin toimimisesta.

Tutkimusta varten otettiin näytteitä syksyllä 2015 pölynpoistoprosessin eri kohdista syötteen koostumuksen vaihdellessa. Aineisto analysoitiin tilastollisin menetelmin. Tuloksista ilmeni, että pölynpoistoprosessin toiminta vaihtelee suuresti riippuen siitä, oliko kyseessä pelkkä juustohera vai pakkauskoneiden pesuvedet tai näiden kahden sekoitus. Pölynpoistoprosessi ei saanut poistettua juustopölyä sille tasolle, mille sen valmistajan mukaan pitäisi päästä. Pölynpoistoprosessin toiminnasta saadaan luotettavampaa tietoa, kun otetaan näytteet pelkästä juustoherasta, koska pölypitoisuus pölynpoistoprosessin jälkeen jäi aina korkeammaksi juustoheralla kuin pesuvesillä.

Opinnäytetyö toimi niin sanottuna nykytilanteen kartoituksena, ja opinnäytetyön pölytulosten perusteella Valion T&K -yksikössä suoritettiin pienimuotoinen tutkimus juustopölyn partikkelikoosta juustoherassa ja pesuvesissä. Tulokset tukivat opinnäytetyössä saatuja tuloksia.

Tallennettuna: