Haku

Lastenneuvolan ja lastensuojelun moniammatillinen yhteistyö : Työntekijöiden kokemana Valkeakoskella

QR-koodi

Lastenneuvolan ja lastensuojelun moniammatillinen yhteistyö : Työntekijöiden kokemana Valkeakoskella

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää lastenneuvolan tervey-denhoitajien ja lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden kokemuksia mo-niammatillisesta yhteistyöstä Valkeakoskella. Työn tavoitteena oli selvit-tää, mikä edistää yhteistyötä ja mikä vaikeuttaa yhteistyötä. Lisäksi sel-vitettiin, miten moniammatillista yhteistyötä voidaan kehittää lastenneu-volan ja lastensuojelun välillä.

Työn teoriaosuudessa tarkasteltiin lastenneuvolaa, sen työntekijöitä ja työmuotoja sekä lastensuojelua kirjallisuuden pohjalta. Lisäksi tarkastel-tiin moniammatilliseen yhteistyöhön liittyviä lakeja ja aiempia tutki-muksia.

Tutkimusmenetelmänä opinnäytetyössä käytettiin teemahaastattelua. Työhön haastateltiin kolmea lastenneuvolan terveydenhoitajaa ja kolmea lastensuojelun sosiaalityöntekijää keväällä 2015. Haastattelut litteroitiin ja analysoitiin induktiivisella sisällöntutkimusmenetelmällä. Tuloksia hyödyntämällä voidaan kehittää yhteistyötä.

Tulosten perusteella yhteistyötä edistäväksi tekijäksi ilmeni tiedonkulku neuvolasta lastensuojeluun. Yhteistyötä estäviä tekijöitä ovat yhteistyön vähäisyys, asenteet, yhteisten palaverien puute, toisen puolen työnteki-jöiden ja työn vieraus, työntekijöiden vaihtuvuus, tietosuojamääräykset, kiire ja käytännön esteet. Työntekijät kokivat yhteistyön tärkeäksi ja pi-tivät sen kehittämistä tärkeänä.

Opinnäytetyön liitteenä (Liite 8) on terveydenhoitajatyön kehittämisteh-tävä – artikkeli Terveydenhoitaja-lehteen ja Talentia-lehteen. Artikkelin tavoitteena on saattaa tuloksia laajempaan tietoisuuteen terveydenhoita-jien ja sosiaalityöntekijöiden keskuudessa.

Tallennettuna: