Haku

Työntekijän palkkaus maitotilalle

QR-koodi

Työntekijän palkkaus maitotilalle

Opinnäytetyön tarkoitus on selventää työntekijän palkkaukseen liittyviä asioita maitotilallisille, joilla ei ole ennestään kokemusta työntekijän palkkauksesta. Maitotilojen karjakoko kasvaa jatkuvasti nopeutuvalla tahdilla ja lisääntyvä työmäärä alentaa kynnystä työvoiman palkkaukseen. Työssä tutustutaan tärkeimpiin lainsäädäntöihin ja maaseutuelinkeinojen työehtosopimuksen oleellisimpiin kohtiin. Tekstissä pyritään ilmaisemaan asiat laki-ja työehtosopimustekstiä helpommin lähestyttävässä muodossa ja paikoin esimerkin kanssa.

Työtä varten tehtiin kyselytutkimus, joka oli suunnattu maitotilallisille. Tutkimuksesta saatiin tuloksia työmenekin määrästä erilaisilla tiloilla, sekä työvoiman käytöstä näillä tiloilla. Päätuloksia olivat työmenekin määrä eri navettatyypeillä. Parsinavetoissa päivittäinen työaika oli 16 minuuttia/lehmä, asemapihatoissa aikaa kulutettiin 11,5 minuuttia/lehmä ja robottipihatossa 7,3 minuuttia/lehmä. Lehmämäärä oli parsinavetoissa pienin keskimäärin 30 lehmää tilallaan. Asemanavetoissa lehmiä oli keskimäärin 59 ja robottinavetoissa 98. Parsinavetat olivat pienin työllistäjä, mutta ne työllistivät yhtä paljon tilan ulkopuolista työvoimaa kuin asemapihatotkin. Robottinavetat olivat kyselytutkimuksen mukaan suurin työllistäjä tilan oman väen ja tilan ulkopuolisenkin työvoiman suhteen.

Johtopäätöksissä arvioin yrittäjäparille työmäärältään sopivaksi lehmämääräksi parsinavettaan 30 lehmää, asemalypsyiseen pihattoon 40 lehmää ja robottilypsyiseen pihattoon 62 lehmää. Työntekijän palkkauksesta parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui eläinmäärän tuplaaminen ja kahden työntekijän palkkaaminen tilalle. Paras tulos saavutetaan robottilypsyisessä pihatossa.

Tallennettuna: