Haku

Taimikon varhaishoito työlajina ja metsänomistajien suhtautuminen varhaishoitoon Pirkanmaalla

QR-koodi

Taimikon varhaishoito työlajina ja metsänomistajien suhtautuminen varhaishoitoon Pirkanmaalla

Opinnäytetyössäni tutkin taimikon varhaishoitoa työlajina ja metsänomistajien suhtautumista varhaishoitoon Pirkanmaalla. Opinnäytetyötä toteuttaessani syntyi selkeä käsitys, että taimikon varhaishoito on tasaikäisrakenteisessa metsänkasvatuksessa tärkeimpiä toimenpiteitä metsikön kiertoaikana.

Taimikon varhaishoidolle on todella tarvetta. Luonnonvarakeskuksen valtakunnan metsien inventoinnin perusteella keskimäärin vain n. 50 prosenttia pienistä taimikoista on hyvälaatuisia. Suomen metsäkeskuksen laatimien metsäohjelmien mukaan taimikon varhaishoitoa pitäisi tehdä koko Suomessa n. 117 000 hehtaaria vuosittain. Viime vuosina määrä on jäänyt noin puoleen tästä tavoitteesta. Useimmiten syynä pienten taimikoiden heikkoon tilaan on taimikon huono hoito.

Opinnäytetyössä tutkittiin varhaishoitoon kuuluvia eri toimenpiteitä ja niiden käytännön toteutusta. Opinnäytetyössä pyrittiin löytämään syitä taimikoiden huonoon tilaan myös metsänomistajien asenteista. Opinnäytetyössä tutkittiin myös valtion tukea taimikon varhaishoitoon.

Tässä opinnäytetyössä tutkittiin todellisia syitä, miksi varhaishoito tehdään ajallaan, toteutetaan myöhässä tai jätetään kokonaan tekemättä. Opinnäytetyön varsinaisesta tutkimusosasta saatiin paljon arvokasta tietoa metsänomistajien suhtautumisesta taimikon varhaishoitoon. Vastaajat antoivat monia kehittämisehdotuksia, jotka voidaan ottaa käytännön toiminnaksi.

Tallennettuna: