Haku

Mielikuvasta artefaktiksi : Kuinka taidegrafiikan prosessia voidaan tarkastella oppimisen ja opettamisen näkökulmasta?

QR-koodi

Mielikuvasta artefaktiksi : Kuinka taidegrafiikan prosessia voidaan tarkastella oppimisen ja opettamisen näkökulmasta?

Opinnäytetyössä tarkasteltiin luovaa ja taiteellista prosessia taidegrafiikan näkökulmasta käsin. Opinnäytetyössä oli tarkoituksena tuoda prosessia oppimisen ja opettamisen kautta lähestyttävälle tasolle. Osana opinnäytetyötä valmistui oppimateriaalia Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin kuvataiteen koulutusohjelmaan. Oppimateriaali muodostui yhtä taidegrafiikan syväpainomenetelmää, ImagOn-gravyyreja, käsittelevästä menetelmäoppaasta. Oppaan aihepiiri on toiminut opinnäytetyössä myös aiheen rajauksena. Työ tarkasteli taidegrafiikkaa erityisesti tietyn tekniikan kautta, samoin oppimista ja opetusta ennen kaikkea taiteen korkeakouluopetuksen kautta.

Opinnäytetyössä on lähestytty taiteellista prosessia käsityöllisen suunnittelun ja valmistuksen teoreettisen mallin kautta. Pedagogisia näkökulmia taiteen opetukseen on havainnollistettu integroivan kuvataideopetuksen voileipämallin avulla. Keskeisinä oppimiskäsityksinä työssä on käsitelty konstruktivistista ja kokemuksellista oppimista.

Taiteen oppimiseen liittyy olennaisesti käsityömäisen taidon ja kuvallisen ajattelun kehittyminen. Luovassa prosessissa tekijän alkumielikuva muuntuu konkreettiseksi teokseksi ja saman aikaisesti prosessissa tapahtuu oppimista. Työvaiheiden harjoittelu, sekä kuvallisen idean kehittäminen ovat osa oppimisen prosessia. Taiteen tuottaminen synnyttää kokemuksen kautta tietoa. Tie toa karttuu myös taidetta katsomalla ja siitä keskustelemalla.

Taideopettajan tulisi tunnistaa itsessään opetustyön taustalla vaikuttavat käsitykset niin taiteesta kuin oppimisestakin. Opetuksessa tulisi huomioida taitojen ja tekniikan oppiminen, mutta myös keskustelu kuvallisista merkityksistä.Tulkinta ja analyysi auttavat oppijaa pukemaan sanoiksi ajatteluaan ja samalla käsitteiden kautta ymmärtämään kuvassa vaikuttavia tekijöitä.

Tallennettuna: