Haku

Viljelijän ammattitutkinnon järjestämissuunnitelma

QR-koodi

Viljelijän ammattitutkinnon järjestämissuunnitelma

Hämeen alueella on tarpeellista aloittaa Viljelijän ammattitutkintoon johtava koulutus. Koulutuskeskus Salpauksessa on 10 vuotta toteutettu Nuoren viljelijän koulutusohjelmaa joka ei johda tutkintoon. Sen suorittaa noin 20 opiskelijaa vuosittain. Ammatillisen koulutuksen rahoitus muuttuu siten, että opetusministeriön rahoittaa jatkossa vain tutkintoon johtavaa koulutusta. Viljelijän ammattitutkinnon voivat suorittaa Maatalouden peruskoulutuksen saaneet henkilöt, kun he ovat saaneet käytännön työkokemusta muutaman vuoden työelämässä. Sukupolvenvaihdosta suunnitteleva jatkaja voi suorittaa Viljelijän ammattitutkinnon, jossa ns. spv-kelpoisuus toteutuu. Luonnonmukaista tuotantoa suunnittelevat viljelijät voivat suorittaa Luonnonmukaisen kasvintuotannon tutkinnonosan ja he saavat samalla myös ns. luomukelpoisuuden.

Opinnäytetyössä laadittiin Viljelijän ammattitutkinnon järjestämissuunnitelma Koulutuskeskus Salpaukseen. Järjestämissuunnitelman liitteeksi suunniteltiin pakolliset henkilökohtaistamiskaavakkeet ja arvioitsijaluettelo. Järjestämissuunnitelmassa kerrotaan tarkasti, kuinka Viljelijän ammat-titutkintoa aiotaan järjestää Koulutuskeskus Salpauksessa. Tutkinnon jär-jestämisoikeudet haetaan Maatalouden tutkintotoimikunnalta. Vasta järjestämissopimuksen saamisen jälkeen tutkintoa voidaan alkaa valmistelemaan ja markkinoimaan käytännössä.

Opinnäytetyön teoriaosassa on esitelty näyttötutkintojärjestelmää, henkilökohtaistamista tutkinnonsuorittamisen eri vaiheissa, sekä arviointiaineiston kokoamista ja arviointia. Liitteeksi on tehty käytännön esimerkki tutkintotilaisuuden järjestämisestä kokonaisuudessaan. Viljelijän ammattitutkinnon tarpeellisuudesta Hämeessä selvitettiin Tilastokeskuksen sekä Hämeen Ely-keskuksen tilastoista.

Tallennettuna: