Haku

Rautatien tasoristeyksen uusiminen turvallisesti

QR-koodi

Rautatien tasoristeyksen uusiminen turvallisesti

Opinnäytetyössä käsitellään rautateillä tapahtuvan tasoristeyksen uusimisen työsuoritetta. Opinnäytetyöhön koottiin tiivis ohjeistus, josta saadaan oleellisimmat tiedot työn toteutukseen. Ohjeistukseen koottiin lupaehdot, toteutus, turvallisuus ja kustannukset huomioiden.

Opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta, tutkimusosuudesta ja tuloksista. Lähdeaineistona käytettiin Liikenneviraston, Ratahallintokeskusten ja Väyläviraston julkaisuja. Lisäksi opinnäytetyöhön haastateltiin urakoitsijoita, suunnittelijoita ja asiantuntijoita. Toiminnallisessa opinnäytetyössä kerättiin tietoa haastatteluiden avulla. Niiden kautta löydettiin uusia ajatuksia tasoristeyksen uusimiseen. Lisäksi tavoitteena oli selvittää miltä tasoristeyksien tulevaisuus näyttää Suomessa.

Työn tuloksena syntyi tiivis ohjeistus, jota voidaan hyödyntää muistilistana vastaavissa työsuoritteissa. Opinnäytetyöstä selviää mitä asioita tulee ottaa huomioon, kun tasoristeyksen uusimista suunnitellaan. Lisäksi opinnäytetyössä käsitellään työvaiheet ja mitä asioita on otettava huomioon, kun työ on tehty.

Ohjeistuksen tekeminen osoittautui tärkeäksi ja ajankohtaiseksi aiheeksi. Rautateiden tasoristeyksiä poistetaan ja parannellaan nykyään vuosittain, jonka seurauksena onnettomuudet tasoristeyksillä ovat vähentyneet. Lisäksi rautateiden teknologiaa halutaan jatkuvasti parantaa, jotta rautatieliikenne pysyisi turvallisena ja sujuvana. Tasoristeyksien kansimateriaaleja kehitetään myös jatkuvasti paremmaksi ja asennettavuudeltaan helpommaksi. Ohjeistusta kirjoittaessa itse työsuoritteen tekemiseen löytyi toisistaan eroavia vaihtoehtoja, joihin vaikutti valittu kansirakenne, työskentely ympäristö ja käytettävissä oleva kalusto.

Rautatien tasoristeyksen uusiminen turvallisesti on mahdollista, kun muistetaan ottaa seuraavat olennaiset asiat huomioon. Ratatyöt ovat aina ratatyöluvan alaista toimintaa ja ne vaativat hyvää suunnittelua ja asioihin perehtymistä. Työn aikatauluun vaikuttavat materiaalit, urakka-alueen laajuus, käytettävissä olevat referenssit ja työskentelyrakojen pituudet. Työsuoritteen jälkeen käyttöönottotarkastukset ja niihin liittyvä dokumentointi ovat välttämättömiä asioita, jotta junaraide voidaan luovuttaa takaisin liikennöitävään käyttöön.

Tallennettuna: