Haku

Kohti yhteistä ymmärrystä, osallisuus ja itseohjautuvuus menestystekijöitä muutoksessa

QR-koodi

Kohti yhteistä ymmärrystä, osallisuus ja itseohjautuvuus menestystekijöitä muutoksessa

Opinnäytetyön tilaaja on Pirkanmaan seutukunnalla toimiva keskisuuri valmennus- ja sosiaalipalveluita tuottava yhdistys. Opinnäytetyö selvitti organisaation johdon näkemyksiä toimintaympäristön keskeisistä muutoksista ja niiden vaikutuksista yhdistyksen toimintaan. Työn yleisenä tavoitteena oli lisätä henkilöstön osallisuutta muutoksessa ja tukea tiimityötä kohti itseohjautuvuutta.  Henkilöstön osallisuuden lisääminen ja itseohjautuvuuteen kykenevä työyhteisö ovat merkittäviä menestystekijöitä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Menestyvä organisaatio on ketterä ja se kykenee sietämään epävarmuutta ja jatkuvia uudistuksia.  Itseohjautunut ja osallisuutta kokeva henkilöstö myös viihtyy paremmin työssään.

Kehittämismenetelminä työssä käytettiin osallistavaa käsitekartta-menetelmää, SWOT- analyysiä ja asiantuntijahaastattelua. Osallistavalla käsitekartta-menetelmällä tutkittiin yhdistyksen henkilöstön käsityksiä toimivan tiimityön edellytyksistä. Koko kohdeorganisaation henkilöstö jäsensi omaa työtään, toimivan tiimiyön edellytyksiä ja koettuja tuentarpeita. Toimiva tiimityö koostuu siitä, että ymmärtää oman työn syvemmän merkityksen ja, kuinka työ liittyy laajempaan kokonaisuuteen, tiimin yhteisestä ääneen lausutusta tavoitteesta ja toimintaa tukevista rakenteista. Lisäksi arvioin opinnäytetyössäni kokeillun käsitekartta-menetelmän yleisempiä käyttömahdollisuuksia henkilöstöä osallistavana kehittämismenetelmänä työyhteisöissä. Menetelmä osoittautui toimivaksi tiimityön kehittämismenetelmäksi.

Operatiivisen johdon koostamista SWOT-analyyseistä selvisi yhdistyksen johdon näkemys organisaation tilasta suhteessa toimintaympäristöön. Ylintä johtoa edustavan toimitusjohtajan kanssa tehdyn asiantuntijahaastattelun kautta pyrittiin täydentämään kuvaa toimintaympäristön muutoksista sekä avaamaan organisaation rakenteissa tehtyihin muutoksiin johtaneita syitä. Ketteryys, palveluiden laajuus ja vahva kehittämistoiminta sekä henkilökunnan osaamisen päivittäminen ovat keskeisiä asioita muutoksessa selviytymiseen.

Työni edustaa tutkimuksellista kehittämistoimintaa ja siinä on piirteitä toimintatutkimuksesta ja tapaustutkimuksesta.

Työni tuloksia voivat hyödyntää erityisesti sosiaalialan palvelutuottajajärjestöt ja muut organisaatiot, joilla on tarve kehittää toimintaansa kohti itseohjautuvuutta.

Tallennettuna: