Haku

Kansalaisjärjestöjen rooli kidutuksen uhrien kotoutumisen tukemisessa : Kartoitus pääkaupunkiseudun ja Turun kansalaisjärjestöjen toimintamahdollisuuksista ja valmiuksista

QR-koodi

Kansalaisjärjestöjen rooli kidutuksen uhrien kotoutumisen tukemisessa : Kartoitus pääkaupunkiseudun ja Turun kansalaisjärjestöjen toimintamahdollisuuksista ja valmiuksista

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa erilaisia kansalaisjärjestöjen tarjoamia toiminta- ja osallistumismahdollisuuksia pääkaupunkiseudulla ja Turussa, joiden pariin tilaajana toimineen Kidutettujen kuntoutuskeskuksen työntekijät voivat ohjata asiakkaitaan. Tarkoituksena oli näin ollen tukea kidutuksen uhrien sekä heidän perheenjäsenien kuntoutumista ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Opinnäytetyön lähtöoletuksena oli, että erilaiset kansalaisjärjestöjen tarjoamat osallistumis- ja toimintamahdollisuudet tukevat kidutuksen uhrien kotoutumista.

Tilaajan toiveesta toteutettiin lista erilaisista kansalaisjärjestöistä, jotka tarjoavat matalankynnyksen kotoutumista tukevaa toimintaa. Listassa huomioitiin erikseen naisille, lapsille ja nuorille sekä vanhuksille suunnattu toiminta. Tietoa potentiaalisista järjestöistä saatiin internetin avulla. Järjestöjen kartoittamisen ohella tehtiin alustavaa selvitystä kansalaisjärjestöjen valmiuksista vastaanottaa, ohjata ja kohdata kidutuksen uhreja. Tietoa nykytilanteesta saatiin haastattelemalla kahdeksan järjestön ja hankkeen edustajaa. Pääosin aineistonkeruu tehtiin puhelinhaastatteluina, mutta muutaman järjestön kohdalla tietoa saatiin vierailemalla paikan päällä sekä sähköpostitse.

Koska aihetta ei ole aiemmin tutkittu, tietoa hankittiin yhdistelemällä eri tieteenalojen kotimaista ja ulkomaista lähdekirjallisuutta sekä tekemällä niistä johtopäätöksiä. Työssä hyödynnettiin myös omaa aiempaa kokemusta Kyproksella tehtävästä työstä kidutuksen uhrien kuntouttamiseksi sekä siellä tehtyä laadullista tutkimusta kidutuksen uhrien elinoloista ja kohtelusta Kyproksella.

Keskeisiä tuloksia oli, että järjestöillä ei ole koulutusta kidutus-aiheesta eikä niillä ole erityisvalmiuksia kohdata ja ohjata kidutuksen uhreja. Asiaa ei myöskään ollut ajateltu järjestöjen toimintaa suunniteltaessa. Vaikka järjestöt tarjoavat monipuolista kotoutumista tukevaa toimintaa, erityisryhmiä ei ole juurikaan otettu huomioon. Aiheen arkaluontoisuuden vuoksi kidutuksen uhrit eivät myöskään ole näkyvä ryhmä järjestöjen toiminnassa. Muutamalla järjestöllä oli kuitenkin halukkuutta saada aiheesta koulutusta ja kehittää toimintaansa kidutuksen uhreille sopivammaksi.

Opinnäytetyö antaa alustavaa tietoa uudesta aiheesta. Työ osoittaa kehittämistarpeen järjestöjen toiminnalle. Tietoa voidaan hyödyntää suunniteltaessa järjestöjen sekä niiden vapaaehtoisten roolia kidutuksen uhrien kotoutumisen tukemisessa. Opinnäytetyö toimii pohjatyönä, mikäli laajempaa kartoitusta aiheesta aletaan tehdä. Lisäksi järjestöt voivat hyödyntää opinnäytetyön sisältämää perustietoa kidutuksesta sekä kidutuksen uhrien kokemista erityishaasteista.

Tallennettuna: