Haku

Ammatillinen ohjaaja Luksiassa : Työnkuvan selkeyttäminen henkilöstölle

QR-koodi

Ammatillinen ohjaaja Luksiassa : Työnkuvan selkeyttäminen henkilöstölle

Opinnäytetyön kehittämistehtävänä on selkeyttää ammatillisen ohjaajan työnkuvaa Luksiassa. Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä toimii tämän opinnäytetyön tilaajana. Ammatillinen ohjaaja on verraten uusi ohjauksen alan ammattilainen toisella asteella, Luksiassa toiminut vasta 1.8.2014 alkaen. Uudenlainen työnkuva toisella asteella hämmentää henkilöstöä. Työnkuvan selkiyttäminen on tarkoituksenmukaista, opiskelijan ohjauksen sujuvuuden takaamiseksi.

Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä tarjoaa kahdeksan (8) jäsenkuntansa puolesta ammatil-lista koulutusta, kolmella (3) eri kampuksella. Ammatillinen ohjaaja toimii tällä hetkellä vain yhdellä näistä, Nummentien kampuksella, Lohjalla. Ammatillisen ohjaajan on tarkoitus toimia opiskelijoiden tukena, turvana ja tsemppaajana opiskelun arjessa. Tuen tarkoituksena on pystyä ohjauksen keinoin tukemaan elämänhallinnallisissa ja oppimiseen liittyvissä haasteissa ja näin ollen ennaltaehkäisemään keskeyttä-misiä. Nummentiellä tarjolla olevista aloista erityisesti liiketalouden- ja sosiaali- ja terveysalan perustutkinnoissa keskeyttäneiden määrä on suuri. Opintojen keskeyttämiset toisella asteella ovat valtakunnallisesti katsottuna hieman vähentyneet viime vuosina, opintonsa keskeyttää silti yhä liian moni nuori. Opinnäytetyö pureutuu myös avaamaan näitä keskeytymisen syitä, jotta niihin voitaisiin tarjota paremmin erilaisia tukimuotoja.

Ammatillisen ohjaajan rooli on valtakunnallisesti uusi toimija toisella asteella. Opinnäytetyön kehittämistehtävää ajatellen on käyty benchmarkkaamassa Espoon Omnian, sekä Salon seudun ammattiopiston ammatillisten ohjaajien työtä ja roolia työyhteisössä. Ammatillisen ohjaajan työnkuva poikkeaa oppilaitoskohtaisesti jonkin verran. Kaikissa yhtenäistä kuitenkin on ollut opiskelijoiden tukeminen opintojen etenemisessä. Luksiassa ammatillisen ohjaajan työnkuvan rajapinnat koskettavat ryhmänohjaajien, opinto-ohjaajan sekä kuraattorin rooleja ja tämä hankaloittaa opiskelijan ohjauksen sujuvuutta.

Ammatillinen ohjaaja tukee opiskelijoita niin opintojen arjessa kuin elämänhallinallisissa haasteissa. Työnkuva elää koko lukuvuoden ajan, aina opiskelijoiden tarpeen mukaan. Tarkoituksena on kuitenkin luoda tarpeellisia ja pysyviä ohjaus- ja toimintamalleja, mitkä vakiinnutetaan ammatillisen ohjaajan työnkuvaan. Tämä opinnäytetyö on alkusysäys, toivottavasti pysyvien toimintamallien luomiseksi.

Aineisto opinnäytetyötä varten on kerätty tekemällä havaintoja opiskelijoista ja heidän tukipalveluistaan, sekä koulutuksen tarjoavasta organisaatioista eli Luksiasta ja sen henkilöstöstä ja toimintamalleista. On pidetty lisäksi päiväkirjaa ammatillisen ohjaajan työstä, tapaamisista sekä useista epävirallisista keskusteluista taukotiloissa ja kopiohuoneessa. Ammatillisen ohjaajan työnkuvan selkeyttämiseksi on Luksian henkilöstölle tehty kysely, missä on kartoitettu ammatillisen ohjaajan tarvetta sekä konkreettisia ehdotuksia työtehtäviin. Kyselyn vastausten myötä on luotu ensivaiheen ohjauksen malli Luksiassa. Tämä karkea malli on luotu erityisesti opetushenkilöstöä varten, jotka ohjaavat opiskelijoitaan erilaisten ohjauspalveluiden piiriin. Ensivaiheen ohjauksen mallilla voitaisiin henkilöstölle tarkentaa ja selkeyttää ammatillisen ohjaajan, opinto-ohjaajan ja kuraattorin rooleja ja sitä, minkälaisissa tilanteissa ohjataan kullekin toimijalle.

Opinnäytetyö antaa tietoa ja ajatuksia toisella asteella toimivien ohjaushenkilöiden työn tueksi. Opin-näytetyö kuvaa lisäksi ohjauksenalan ammattilaisten ja opetushenkilöstön välisen yhteistyön haasteita toisella asteella.

Tallennettuna: