Haku

Materiaalinohjauksen kehittäminen

QR-koodi

Materiaalinohjauksen kehittäminen

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Sammutin Oy:n materiaalinohjauksen suurimmat ongelmakohdat ja antaa kehitysehdotuksia niiden ratkaisemiseksi. Erityisesti keskityttiin varastonhallintaan ja ostotoimintaan osana materiaalinohjausta. Materiaalinohjauksen kehittämistarve on tullut esiin yrityksen valmistamien erikoisajoneuvojen tuotannon kasvun myötä.

Työn tekeminen käynnistyi tutustumalla Sammutin Oy:n varastointiin ja ostotoimintaan visuaalisesti ja työntekijöitä haastatellen. Havaintojen perusteella muodostettiin yrityksen varastoinnin ja ostotoiminnan nykytilat. Toimintojen nykytiloja selvitettäessä havaittiin yrityksen materiaalinohjauksen suurimpana ongelmana perusasioiden kuten nimikkeiden, osoitteiston ja tuoterakenteen puuttuminen. Näiden tuotetiedon hallinnan puutteiden seurauksena yrityksen varastovalvonta on heikkoa ja tuotteita ei ole pystytty luokittelemaan. Lisäksi yrityksen tuotannonohjaus kärsii nimikkeiden ja tuoterakenteen puutteesta. Ilman nimikkeiden luokittelua ja kunnollista varastovalvontaa yrityksen täydennystilaaminen ei myöskään ole täysin hallinnassa. Tämä aiheuttaa varastopuutteita ja lisätilauskustannuksia. Ostotoimintaa tarkasteltaessa havaittiin myös, että tuotteiden tilaaminen vie puolet ostajien ajasta, jolloin tärkeälle taktiselle ja strategiselle hankintatoimelle ei jää tarpeeksi aikaa.

Opinnäytetyön tuloksina osoitettiin yrityksen materiaalinohjauksen suurimmat ongelmakohdat, esitettiin kehitysehdotukset ja kehitysehdotusten järkevä toteutusjärjestys. Kehitysehdotuksina esitettiin nimikkeiden luominen kaikille tuotteille, tuotteen suunnittelu-, hankinta- ja tuotantorakenteen muodostaminen, nimikkeiden luokittelu ABC- ja portfolioanalyysiä hyväksi käyttäen, tuotannon hienokuormittaminen, tuotteiden täydennystilausmenetelmien käyttöönotto tuoteluokittain ja varastovalvonnan tehostaminen.

Yrityksen materiaalinohjauksen ongelmakohtien havainnointi osoitti tuotetiedon hallinnan tärkeyden. Lähdettäessä kehittämään materiaalinohjauksen toimintoja, on tärkeää varmistaa toimintojen perustan eli tuotetietojen hyvä hallinta.

Tallennettuna: