Haku

Asiakkaiden kokemuksia työttömille työnhakijoille suunnatuista terveystarkastuksista

QR-koodi

Asiakkaiden kokemuksia työttömille työnhakijoille suunnatuista terveystarkastuksista

Koko väestölle samankaltaisina tarjottavien peruspalvelujen periaate ei riitä terveyserojen kaventamiseen Kansanterveyslain edellyttämällä tavalla. Jyväskylän kaupunki pyrkii edistämään työttömien työnhakijoiden terveyttä kohdennetuilla terveystarkastuksilla. Työttömien työnhakijoiden terveystarkastukset nähdään perusterveydenhuollon keinona edistää elämänhallintaa ja toimintakykyä ja sitä kautta vaikuttaa työkyvyn ylläpitämiseen. Huhtasuon alueen omasairaanhoitajat aloittivat terveystarkastukset perusterveydenhuollossa Wire-projektin (Verkostosta Voimaa Inhimillisiin Ratkaisuihin Elämässä) pilottina vuonna 2006. Terveystarkastuksista saatuja kokemuksia on tutkittu hoitajan näkökulmasta, mutta asiakkaiden kokemuksia ei ole aiemmin tarkasteltu.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää työttömien työnhakijoiden kokemuksia työttömille suunnatuista terveystarkastuksesta ja siinä saamastaan ohjauksesta ja tuesta. Tavoitteena oli kuvata työttömille suunnatun terveystarkastustoiminnan edelleen kehittämisessä hyödynnettävää tietoa asiakasnäkökulmasta. Opinnäytetyön tilaaja on Jyväskylän kaupungin terveystoimi.

Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin teemahaastattelujen avulla. Tutkimusaineisto kerättiin Huhtasuon terveysasemalla terveystarkastuksiin osallistuneiden viiden työttömän työnhakijan haastatteluilla. Aineisto analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä tutkimustehtäviä apuna käyttäen. Tuloksia tarkasteltiin hyödyntäen teoreettisia kytkentöjä aiempiin tutkimuksiin.

Haastateltavat kokivat terveystarkastuksessa tärkeiksi terveydentilan selvittelyyn liittyneet verikokeet ja muut mittaukset. He näkivät myös tärkeänä mahdollisuuden keskustella elämäntilanteestaan ammattihenkilön kanssa. Ilmapiirin ja luottamuksellisuuden terveystarkastustilanteessa haastateltavat kokivat hyvinä, mutta kokemukset voimavarojen huomioon ottamisesta vaihtelivat. Palveluohjaus tehdyissä terveystarkastuksissa näkyi haastateltavien kuvaamana lähinnä jatko-ohjauksena terveyspalveluihin.

Haastateltavien mielestä suunnatuista terveystarkastuksista sisältöineen tulisi tiedottaa tehokkaammin. He toivoivat enemmän tietoa ja selkeää neuvontaa työttömille suunnatuista palveluista kaiken kaikkiaan. Opinnäytetyöstä saatujen tulosten perusteella jatkossa olisikin tärkeää tehostaa eri palveluntuottajien välistä yhteistyötä ja palveluohjausta sekä asiakkaan elämäntilanteen kokonaisvaltaista huomioimista.

Tallennettuna: