Haku

Oppimista oppimassa – opiskelutaito-opintojakson kehittäminen Itä-Suomen yliopistossa

QR-koodi

Oppimista oppimassa – opiskelutaito-opintojakson kehittäminen Itä-Suomen yliopistossa

Yliopistolaki määrittelee yliopiston tehtäväksi järjestää opetus ja opintojen ohjaus siten, että tutkintojen suorittaminen määräajassa on mahdollista. Itä-Suomen yliopiston strategiassa mainitaan, että opiskelijan hyvinvointi ja valmistuminen tutkintotavoitteiden mukaisessa aikataulussa ovat tärkeitä koulutuksellisia tavoitteita.

Akateemiset opiskelutaidot ovat opiskelijan ammatillista osaamista, taitoja, joita tarvitaan yliopistossa opiskelemiseen. Opiskelijan riittävä opiskelun tieto- ja taitotaso vaikuttaa myönteisesti opintojen käynnistymiseen, etenemiseen ja oppimismotivaatioon. Opiskelutaitojen puute voi aiheuttaa opiskelukyvyn alenemista, joka voi olla yhteydessä hyvinvointiongelmiin. Onnistuneiden oppimiskokemusten ja osaamistulosten saavuttamiseksi opiskelijat tarvitsevat tukea yliopistossa opiskelemisen taitoihin. Opintojen aloitusta ja akateemisten opiskelutaitojen kehittymistä voidaan tukea esimerkiksi osana opintojen alkuohjausta.

Itä- Suomen yliopistossa akateemisten opiskelutaitojen koulutusta tarjotaan monipuolisia tehtäviä sisältävän verkko-oppimisympäristön avulla, järjestämällä lisäksi luentoja, myös verkon kautta välitettyinä. Tavoitteena on ollut tarjota koulutusta yhä useammalle opiskelijalle. Opiskelutaitojen opintojaksolla tutustutaan yliopiston toimintaympäristöön, opitaan soveliaita tapoja opiskella, omaksutaan eettisen opiskelun taitoja ja perehdytään omaan alaan. Opiskelijat myös perehtyvät opintojen suunnitteluun, stressinhallintaan ja kansainvälistymiseen. Opintojaksolla toimii mukana tuutoreita, jotka tukevat opiskelijoiden oppimista antamalla palautetta läpi opintojakson.

Opintojakson on suorittanut tähän mennessä noin 120 opiskelijaa, joilta on kerätty vuosittain opiskelijapalautetta. Saatu palaute on ollut kannustavaa, opintojaksojen avulla on voitu tukea opiskelijoiden opintojen aloitusta, ymmärrys opetettavasta asiasta on lisääntynyt ja koulutus on koettu hyödylliseksi. Tulevaisuuden haasteita ovat muun muassa ainelaitosten sitouttaminen mukaan ohjaustoimintaan sekä yhä useampien opiskelijoiden tavoittaminen.

Tallennettuna: