Haku

Miten ohjata asiakkaita vastuullisiin valintoihin henkilöstöravintolassa?

QR-koodi

Miten ohjata asiakkaita vastuullisiin valintoihin henkilöstöravintolassa?

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten terveellinen ja ympäristöystävällinen ruokailu onnistuu henkilöstöravintolassa. Tutkimuskysymykset olivat: haluavatko henkilöstöravintolan asiakkaat ruokailla terveellisesti ja ympäristöystävällisesti ja onko heillä edellytyksiä siihen. Tavoitteena oli myös selvittää, mitkä olivat vastuullisten ruokavalintojen suurimmat esteet, ja löytää keinoja, joilla valintoja voitaisiin helpottaa. Tutkimuksessa selvitettiin myös asiakkaiden arviota toimeksiantajan tarjoaman ruoan terveellisyydestä ja ympäristöystävällisyydestä. Koska kysely ajoittui koronapandemian aikaan, kysyttiin samalla, onko pandemia vaikuttanut heidän suhtautumiseensa ruokaan. Tutkimusmetodina käytettiin strukturoitua kvantitatiivista tutkimuskyselyä henkilöstöravintolan asiakkaille. Vastauksia kyselyyn saatiin 62, joka jäi tavoiteltua alhaisemmaksi, mikä johtui oletettavasti poikkeusoloista. Tarkemman käsityksen saamiseksi jatkettiin tutkimusta kvalitatiivisilla puolistrukturoidulla teemahaastattelulla neljälle terveyden ja hyvinvoinnin, ravitsemuksen, työhyvinvoinnin ja johtamisen sekä ravintolatoiminnan asiantuntijalle. Tutkimuksen teoriaosuudessa selvitettiin suomalaisten ruoankulutustottumuksia ja niiden muutostarvetta sekä henkilöstöravintolan palvelujärjestelmän kehittämistä mm. nudging-menetelmän avulla. Tutkimuksen tuloksena kävi ilmi, että ruoan terveellisyys ja ympäristöystävällisyys oli enemmistölle vastaajista tärkeää. Terveellisen ruoan valitseminen koettiin helpommaksi kuin ympäristöystävällisen ruoan, etenkin Sydänmerkin ansiosta. Mieliteot, kiire ja tiedon puute vaikeuttivat kuitenkin valintoja. Tietoa kaivattiin etenkin ruokien alkuperästä ja ravintosisällöistä. Merkkien, värikoodien ja tuotesijoittelun arveltiin myös helpottavan vastuullisia valintoja. Johtopäätöksenä tutkimuksesta tärkeimmiksi kehittämiskohteiksi muodostuivat tarvittavan informaation esittäminen sekä palveluympäristön muotoilu tukemaan asiakasohjausta. Näiden pohjalta tehtiin käytännönläheisiä kehittämisehdotuksia henkilöstöravintolalle.

Tallennettuna: