Haku

Eristyksestä avohoitoon : Kirjallisuuskatsaus suomalaisen mielenterveyshoitotyön menetelmien historiasta

QR-koodi

Eristyksestä avohoitoon : Kirjallisuuskatsaus suomalaisen mielenterveyshoitotyön menetelmien historiasta

Opinnäytetyö perehtyy suomalaisen mielenterveyshoitotyön menetelmien historiaan aina 1600-luvusta 1900-luvun loppupuolelle saakka. Työn tarkoituksena oli koota tietopaketti oleellisimmista ja konkreettisimmista Suomessa käytössä olleista mielenterveyshoitotyön menetelmistä ja toimen-piteistä sekä tuoda esille niiden kehitystä. Opinnäytetyö käsittää myös sairaanhoitajan roolin kehitystä ja muuttumista aikojen saatossa. Tavoitteena oli kehittää ja syventää omaa ammatillista osaamista ja teoreettista tietoa mielenterveyshoitotyöstä sekä tarjota tähän mahdollisuus alan opiskelijoille ja työssä toimiville sairaanhoitajille.

Työ on ajankohtainen, sillä miellämme historian opiskelun tärkeänä osana aiheen kokonaisvaltaista hahmottamista ja ymmärtämistä. Historian opiskelu on tärkeää myös tulevaisuuden näkökulmasta; Tampereen yliopiston (2000) eräässä julkaisuissa todetaankin, että historiaa opiskellaan nimenomaan tulevaisuuden vuoksi, sillä historiaan syventymien auttaa ymmärtämään ja jäsentämään nykymaailmaa.

Työ toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja siinä pyrittiin ottamaan huomioon kaikki saatavilla olevat julkaisut, tutkimukset ja materiaalit. Tiedonhaussa huomioon otetut materiaalit olivat tarkoin valittuja ja lopullisessa opinnäytetyössä käytetyt julkaisut rajattu aihepiiriä täsmällisesti koskettaviin tietokantoihin. Käytössä ollutta materiaalia tarkasteltiin kriittisesti ja johdonmukaisesti. Kirjallisuus-katsauksen perusteella voitanee havaita, miten radikaalisti yleinen käsitys, asenne ja tietämys mie-lenterveyspotilaita ja – hoitotyötä kohtaan on muuttunut vuosien saatossa. Tieteen ja psykiatrian kehittyminen sekä yleisen maailmankuvan muuttuminen on avannut mahdollisuuden myös mielen-terveyshoitotyön kehittymiselle ja inhimillistymiselle. Epäinhimillinen ja -tieteellisiin uskomuksiin pohjautuva houruinhoito on muovautunut nykypäiväiseksi yksilön näkökulmasta toteutuvaksi ja tutkittuun faktaan ja tieteeseen pohjautuvaksi mielenterveyshoitotyöksi.

Tallennettuna: