Haku

Yksinhuoltajuus ja työ ei-perinteisinä aikoina : Narratiivinen kirjallisuuskatsaus

QR-koodi

Yksinhuoltajuus ja työ ei-perinteisinä aikoina : Narratiivinen kirjallisuuskatsaus

Opinnäytetyön tarkoituksena oli koota yhteen perheen ja työn yhdistämiseen liittyviä haasteita, joita yksinhuoltajaperheet kohtaavat sekä nostaa esille niitä ratkaisumalleja, joita yksinhuoltajaperheissä on tehty arjen helpottamiseksi, kun he työskentelevät ei-perinteisinä työaikoina. Tavoitteena oli, että jo kerätty tutkimustieto olisi helposti saatavissa niiden ammattilaisten keskuudessa, jotka voivat osaltaan olla ratkaisemassa työn ja perheen välisen vuorovaikutuksen ristiriitaa ja jotka työskentelevät yksinhuoltajien ja heidän perheidensä kanssa.

Opinnäytetyö toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena ja tiedonhaku tehtiin systemaattisesti. Tutkimusaineisto pyrittiin rajaamaan mahdollisimman hyvin tutkimusongelmaa vastaavaksi. Lopullinen tutkimusaineisto käsitti 11 tutkimusartikkelia, joista 1 oli suomenkielinen ja muut englanninkielisiä.

Kirjallisuuskatsauksen perusteella yksinhuoltajaperheiden suurimmat haasteet liittyivät lastenhoidon järjestämiseen, minkä kannalta etenkin ilta-, yö- ja viikonlopputyö sekä aikaiset aamuvuorot olivat hankalimpia. Ei-virallisina aikoina työskenteleville yksinhuoltajille ei riittänyt pelkkä virallisen lastenhoitojärjestelmän tarjoama lastenhoito. Virallisen lastenhoidon rinnalla he turvautuivat myös epäviralliseen lastenhoitoon, jota tarjosivat pääasiallisesti isovanhemmat, erityisesti mummot, sekä ystävät ja muut sukulaiset. Tutkimuksista nousivat esille etenkin työaikajoustot, työssä koettu autonomia, työstä saatu palaute, työnantajan antama tuki sekä perhemyönteinen ilmapiiri, joiden todettiin vähentävän merkittävästi työn ja perhe-elämän välisen vuorovaikutuksen kielteisyyttä.

Tallennettuna: