Haku

Yhteisöllisyyttä soittotunnille sosiaalisen median avulla

QR-koodi

Yhteisöllisyyttä soittotunnille sosiaalisen median avulla

Satakunnan musiikkioppilaitosten matalien vaskien soittajat asuvat hyvin hajallaan toisistaan. Laadullisen tutkimuksen tarkoituksena oli luoda lisää yhteisöllisyyttä Satakunnan matalien vaskien soittajien keskuuteen sosiaalisen median avulla, käyttäen kokeilevan kehittämisen menetelmää. Samalla opinnäytteen tarkoitus oli tukea 10–14-vuotiaiden oppilaiden sitoutumista harrastukseen ja kannustaa heitä jatkamaan edelleen soitto-opintoja yläkouluiässä.

Opinnäytteen toteutustapa oli luoda soittajille yhteinen, suljettu, Instagram-profiili, jonne tuotettiin sisältöä soittotunneilla. Tämän jälkeen oppilaille tehtiin kysely projektin onnistumisesta ja yleisesti Instagramin käytöstä. Työhön liitettiin myös kysely opettajakollegoille, koskien uusien sovellusten käyttöönottoa soiton opetuksen lähiopetuksessa.

Tutkimuksessa selvisi, että yleistäen alle 10-vuotiaat oppilaat eivät käytä lähes ollenkaan sosiaalista mediaa, 10–14-vuotiaat käyttävät vaihtelevasti ja yli 14-vuotiaat käyttävät sitä lähes päivittäin. Ne oppilaat, jotka olivat käyttäneet opinnäytettä varten perustettua Instagram-profiilia, pitivät siitä ja halusivat sille jatkoa. Yhteisöllisyyttä Instagramin avulla saatiin aikaiseksi hyvin vähän, mutta sen tukemiseen sosiaalinen media on hyvä väline.

Tutkimuksesta saadun tiedon perusteella opinnäytteen tekijä voi kehittää omaa työtään vaskisoiton opettajana. Lisäksi muut soitonopettajat, ja opinnäytteen toimeksiantaja, voivat hyödyntää opinnäytteen tuloksia kehittäessään sosiaalisen median kanaviaan.

Tallennettuna: