Haku

Lääkitysturvallisuus osana potilasturvallisuutta ja lääkehoidon kokonaisprosessia - ohjeet hoitajalle lääkityspoikkeaman sattuessa

QR-koodi

Lääkitysturvallisuus osana potilasturvallisuutta ja lääkehoidon kokonaisprosessia - ohjeet hoitajalle lääkityspoikkeaman sattuessa

Lääkitysturvallisuus on osa potilasturvallisuutta ja näin ollen myös osa hoidon laatua. Tutkimusten mukaan lääkityspoikkeamia yhdistää kolme tekijää: suurin osa vaaratapahtumista liittyy lääkehoitoon, suurin osa lääkityspoikkeamista ei mene potilaalle asti ja suurin osa poikkeamista tapahtuu lääkkeen annossa ja kirjaamisessa. Lääkityspoikkeamat koskettavat sekä hoitohenkilökuntaa että potilasta. Ne herättävät paljon tunteita ja reaktioita molemmissa osapuolissa. Potilaalle kerrottaessa hänelle tapahtuneesta lääkityspoikkeamasta hoitajan täytyy olla rehellinen, ottaa vastuu tilanteesta ja pyytää anteeksi.

Opinnäytetyömme tarkoitus on kuvailla turvallista lääkehoitoa ja kartoittaa lääkehoidon kokonaisprosessin pohjalta riskejä lääkityspoikkeamille. Tavoitteenamme on laatia tuote, joka ohjaa hoitajaa lääkityspoikkeaman sattuessa, kehittää yksikön lääkitysturvallisuutta ja parantaa hoidon laatua. Opinnäytetyömme kautta opimme hahmottamaan lääkehoidon turvallisuuden laajuuden ja lääkityspoikkeamien riskejä.

Opinnäytetyömme viitekehystä ohjasivat seuraavat avainkäsitteet: potilasturvallisuus, lääkitysturvallisuus, lääkityspoikkeama ja lääkehoidon kokonaisprosessi. Tutkimusongelmiamme olivat: Mistä lääkehoidon kokonaisprosessi koostuu ja mitä on onnistunut lääkehoito? Mitä on turvallinen lääkehoito? Miten lääkitysturvallisuus näkyy hoitajan työssä? Mitä hoitajan pitäisi tehdä lääkityspoikkeaman sattuessa? Opinnäytetyömme tuloksena tuotimme taskukokoisen ohjeen hoitajalle, mitä pitää tehdä lääkityspoikkeaman jälkeen.

Tallennettuna: