Haku

Osamaksukauppalain ja kuluttajansuojalain väliset erot osamaksukaupassa

QR-koodi

Osamaksukauppalain ja kuluttajansuojalain väliset erot osamaksukaupassa

Opinnäytetyön tarkoituksena on ottaa selvää, kuinka lainsäädäntö eroaa elinkeinonharjoittajan ja kuluttajan välillä tehdyissä kaupoissa verrattuna elinkeinonharjoittajien tai kuluttajien keskenään tekemiin kauppoihin. Lakia osamaksukaupasta sovelletaan silloin, kun sopimuksen molemmat osapuolet ovat elinkeinonharjoittajia tai kuluttajia, kun taas elinkeinonharjoittajan tarjotessa hyödykkeitä kuluttajalle on sovellettava kuluttajansuojalakia. Työ tehdään toimeksiantajan, Etelä-Savon ulosottoviraston näkökulmasta, joten erityisesti tarkastelun kohteena on osamaksulla ostetun esineen takaisinottoon ja tilitykseen liittyvät asiat.

Teoreettinen viitekehys koostuu osamaksukaupasta ja siihen liittyvästä säännöstelystä, sekä ulosotosta ja sen tehtävistä. Tutkimusmenetelmänä työssä on käytetty kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Kyseessä on kirjoituspöytätutkimus, jossa materiaalina on käytetty aiheeseen kuuluvia lakeja ja niiden valmisteluasiakirjoja, oikeustapauksia, toimeksiantajalta saatuja virka-apu- ja tilityspöytäkirjoja sekä sisäisiä ohjemateriaaleja. Osittain työssä on käytetty havainnointia, joka koostuu tutkijan aikaisemmasta kokemuksesta aiheen parissa.

Tutkimuksen tulokset saatiin selville etsimästä aineistosta merkittävät kohdat ja käymällä ne yksityiskohtaisesti läpi. Tutkimuksen tuloksena selvisi, että kuluttajansuojalakiin on otettu joitakin kuluttajaa suojaavia helpotuksia ja etuja, joita ei osamaksukauppalaissa ole. Kuluttajansuojalain mukaisesti osamaksukaupassa sovelletaan mitä kyseisen lain 7. luvussa yleisesti on kuluttajaluotoista säädetty. Erot koostuvat muun muassa kuluttajansuojalain pakottavista säännöksistä, jonka mukaan sopimuksessa ei voida sopia kuluttajan vahingoksi. Osa sääntelystä on melko uutta, ja perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviin kulutusluottosopimuksista täytäntöönpanoon.

Tutkimusta voidaan pitää luotettavana, sillä se perustuu pääosin voimassaoleviin lakeihin ja niiden pohjalta tehtyihin päätöksiin sekä muihin luotettaviin lähteisiin. Osittain tutkimus sisältää myös kirjoittajan omaa kokemusta sekä perusteltuja näkökulmia aiheesta.

Tallennettuna: