Haku

Päihdekuntoutujien asumisen tukeminen : kevyesti tuetun asumisyksikön toimintamallin kehittäminen A-klinikkasäätiön Hämeen palvelualueen Pitkämäen kuntoutusyksikön asumispalveluihin

QR-koodi

Päihdekuntoutujien asumisen tukeminen : kevyesti tuetun asumisyksikön toimintamallin kehittäminen A-klinikkasäätiön Hämeen palvelualueen Pitkämäen kuntoutusyksikön asumispalveluihin

Kehittämishankkeen tarkoituksena oli vähentää päihdekuntoutujien syrjäytymistä, edistää heidän kuntoutumistaan ja kehittää A-klinikkasäätiön Hämeen palvelualueen Pitkämäen kuntoutusyksikön asumispalveluita asiakkaiden tarpeiden ja toimintaympäristön vaatimusten mukaiseksi. Tavoitteena oli tuottaa Pitkämäen kuntoutusyksikön asumisyksikköön toimintamalli, jossa tuetaan päihdekuntoutujien itsenäistä selviytymistä avopalvelujen avulla.

Kehittämishanke toteutettiin dialogisena toimintatutkimuksena yhteistyössä kuntoutujien, henkilöstön, organisaation johdon ja toimintaympäristön toimijoiden kanssa. Kehittämistoiminnan lähtökohtana oli mahdollistaa palvelunkäyttäjien osallistuminen uuden toimintamallin kehittämiseen. Lisäksi kehittämiseen haluttiin saada asiantuntijuutta ja kokemusta monipuolisesti erilaisista näkökulmista.

Asunnottomien päihdekuntoutujien väliaikaisen asumisen järjestämisellä voidaan ehkäistä päihdekuntoutujien syrjäytymistä ja pitkäaikaisasunnottomuutta. Asumisen turvaaminen mahdollistaa kokonaisvaltaisen kuntoutumisprosessin käynnistymisen ja etenemisen. Lisäksi asumisen tukeminen säästää yhteiskunnan kustannuksia. Asumisyksikössä asumisen tavoitteena tulee olla asumisen taitojen kehittyminen ja asumisen onnistuminen myöhemmin omassa asunnossa.

Kehittämishankkeen tuotoksena kehitettiin väliaikaisen asumisen malli, jonka keskiössä on kuntoutumisen ja osallisuuden näkökulma. Kuntoutuksen näkökulma näkyy esimerkiksi asumisen päihteettömyydessä, suunnitelmallisuudessa ja kestossa sekä yksilöllisessä palveluohjauksessa. Osallisuuden näkökulma tulee esille kuntoutujan tukemisessa asumisyksikön ulkopuolelle palveluihin ja yhteisöihin sekä kuntoutujan asiantuntijuuden näkyväksi tekemisessä yhteisöllisen asumisyksikön toiminnassa ja sen kehittämisessä. Kuntoutujien asiantuntijuutta voidaan tehdä näkyväksi esimerkiksi kehittämällä vertaistoimintaa yhdessä kuntoutujien kanssa. Lisäksi päihdekuntoutujat hyötyvät yhteistyön kehittämisestä sosiaalityön kanssa, moniammatillisesta työskentelystä ja toiminnallisuuden kehittämisestä.

Tallennettuna: