Haku

Lapsen seksuaaliterveyden edistäminen lastenneuvolassa : Rovaniemeläisten terveydenhoitajien kokemuksia lapsen seksuaaliterveyden edistämisestä

QR-koodi

Lapsen seksuaaliterveyden edistäminen lastenneuvolassa : Rovaniemeläisten terveydenhoitajien kokemuksia lapsen seksuaaliterveyden edistämisestä

Seksuaalisuus on tärkeä osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja persoonallisuutta. Lapsen seksuaalisuus on oman kehon ihmettelyä ja tunteiden hallinnan opettelua. Se, miten pienen lapsen kehoon ja läheisyyteen suhtaudutaan, vaikuttaa siihen, millainen käsitys ihmisellä on itsestään ja kehostaan aikuisena. Lapsen seksuaalista kehitystä tukemalla aikuinen vahvistaa lapsen positiivista minäkuvaa.

Tässä laadullisessa tutkimuksessa selvitettiin lastenneuvolan terveydenhoitajien kokemuksia lapsen seksuaaliterveyden edistämisestä. Samalla selvitettiin, millaisia haasteita ja kehittämisehdotuksia terveydenhoitajilla oli. Tutkimuksen tavoitteena oli saada uutta tietoa lapsen seksuaaliterveyden edistämisen toteutumisesta lastenneuvolassa terveydenhoitajien näkökulmasta. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla viittä terveydenhoitajaa fokusryhmähaastattelumenetelmän avulla. Haastattelun aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä.

Tutkimukseen osallistuneiden terveydenhoitajien mielestä lapsen seksuaaliterveyden edistäminen on tärkeä ja luonnollinen osa heidän työtään. Tutkimustulosten mukaan olennainen osa terveydenhoitajan työtä on tukea vanhempia turvallisessa ja lapsilähtöisessä kasvatuksessa ja huolenpidossa muun muassa ohjaamalla turvataitoja ja siisteyskasvatusta. Lapsen ja vanhemman välisen varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen nousi tutkimuksessa vahvasti esiin. Lisäksi terveydenhoitajat painottivat, että asiakkaalle on tärkeää viestiä, että seksuaalisuudesta puhuminen on normaalia. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että lastenneuvolan terveydenhoitajan rooli lapsen seksuaaliterveyden edistämisessä painottuu pitkälti vanhempien tukemiseen.

Terveydenhoitajien mielestä haasteita työhön toivat kulttuurierot, erilaiset lapset ja muuttunut perhekäsitys. Terveydenhoitajat toivoivat koulutusta ja pienryhmäkeskustelutilaisuuksia etenkin haasteellisista asioista sekä työajalle aikaa itseopiskeluun.

Tallennettuna: