Haku

Tanssien tasapainoon! : Kahdeksan viikon tanssiharjoittelun merkitys ikääntyneiden tasapainoon

QR-koodi

Tanssien tasapainoon! : Kahdeksan viikon tanssiharjoittelun merkitys ikääntyneiden tasapainoon

Opinnäytetyömme tavoitteena oli kerätä tietoa kahdeksan viikon tanssiharjoittelun merkityksestä ikääntyneiden tasapainoon. Työn tarkoituksena oli hyödyntää tutkimuksesta saatuja tuloksia tulevassa fysioterapeutin ammatissamme, tuoda päivitettyä tietoa alalle sekä laajentaa itse omaa tietämystämme ikääntymisestä ja tasapainosta. Pyrimme opinnäytetyössämme vastaamaan tutkimusongelmaamme, millainen merkitys kahdeksan viikon aikana kaksi kertaa viikossa harrastetulla tanssiharjoittelulla on ikääntyneiden henkilöiden tasapainon kolmeen eri aistijärjestelmään, vestibulaarielimen toimintaan, proprioseptiikkaan sekä näköaistiin, Smart EquiTest -tasapainolaitteistolla mitattuna.

Opinnäytetyömme on kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus. Mittarina käytimme Smart EquiTest -tasapainolaitteiston SOT (Sensory Organization Test)-testiä, joka mittaa kuuden eri testiosion avulla vestibulaarielimen toimintaa, proprioseptiikkaa ja näköaistia tasapainon hallinnassa sekä yhdessä että erikseen. Tulokset analysoimme käyttäen SPSS-ohjelmistoa. Kohderyhmä muodostui seitsemästä perusterveestä 65–72-vuotiaasta rovaniemeläisestä naisesta, joille pidettiin alkutestaukset ennen tanssiharjoittelun alkamista ja loppumittaukset kahdeksan viikon tanssiharjoittelun jälkeen. Tanssiharjoittelukerran kesto oli 45 minuuttia, ja niiden teemat vaihtelivat viikoittain.

Tutkimustulokset osoittivat, että kaksi kertaa viikossa kahdeksan viikon aikana harrastetulla tanssiharjoittelulla on merkitystä tasapainoon. Tasapainossa ei tapahtunut muutosta testiosioissa 1-3, jolloin joko kaikki aistijärjestelmät olivat käytössä tai näköaistia häirittiin. Tasapaino parani hieman testiosioissa 4 ja 6, jolloin proprioseptiikkaa sekä proprioseptiikkaa ja näköä yhdessä häirittiin. Eniten tasapaino parani kuitenkin viidennessä testiosiossa, jossa häirittiin proprioseptiikkaa ja näköaisti oli kokonaan poissuljettu, jolloin tasapaino oli ainoastaan vestibulaarielimen varassa. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että tanssiharjoittelulla voidaan kehittää näköaistin ja erityisesti vestibulaarielimen toiminnan merkitystä tasapainon hallinnassa.

Tallennettuna: