Haku

MONIKULTTUURINEN HOITOTYÖ KESKOSLAPSEN HOIDOSSA

QR-koodi

MONIKULTTUURINEN HOITOTYÖ KESKOSLAPSEN HOIDOSSA

TIIVISTELMÄ

KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU Sosiaali- ja terveysalan koulutusyksikkö Hoitotyön koulutusohjelma Sisätautikirurginen hoitotyö

SANNA YLIJURVA MONIKULTTUURINEN HOITOTYÖ KESKOSLAPSEN HOIDOSSA

Opinnäytetyö, 44 sivua ja 7 liitettä Ohjaajat: Lämsä, Aija & Rainto, Satu

18.11.2011 __________________________________________________________________

Asiasanat: keskosen hoitotyö, monikulttuurinen hoitotyö

Suomeen muuttaneiden maahanmuuttajien ja eri kansalaisuuksien määrä on koko ajan kasvussa. Terveydenhuoltohenkilöstö kohtaa työssään yhä enemmän eri kulttuurien edustajia. Hoitohenkilökunnalle on mahdotonta tuntea läpikotaisin kaikkia maamme eri kulttuureja, kansalaisuuksia ja kieliä, koska ne lisääntyvät koko ajan. Vaikka yleisimmät maahanmuuttajaryhmät ovatkin voineet tulla eri työtilanteiden kautta tutuiksi, niin terveydenhuoltohenkilöstö tarvitsee jatkuvasti lisätietoa ja koulutusta eri kulttuureista.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten monikulttuurinen hoitotyö näkyy Oulun Yliopistollisen sairaalan (OYS) osaston 55 hoitohenkilökunnan työssä sekä millaiset asiat edistävät tai estävät monikulttuurisen hoitotyön toteutumista keskoslapsen hoidossa. Tutkimuksen tavoitteena on myös selvittää, minkälaista tietoa monikulttuurisuudesta osaston 55 hoitohenkilökunta työssään tarvitsee.

Tutkimussuunnitelma valmistui keväällä 2011 ja loi pohjan tutkimuksen toteuttamiselle. Tutkimusaineisto on kerätty haastattelemalla syksyllä 2011 kolmea sairaanhoitajaa tutkimuksen kohteena olevalta osastolta. Haastattelut olivat ns. teemahaastatteluja. Aineisto analysoitiin haastatteluteemoihin ja tutkimustehtäviin perustuvan luokittelun jälkeen induktiivisella sisällön analyysimenetelmällä.

Hoitajien haastattelujen perusteella monikulttuurinen hoitotyö näkyy hoitohenkilökunnan työssä kaikissa tilanteissa sitä mukaan, kun tilanteita tulee. Monikulttuurisen hoitotyön estäviksi tekijöiksi nousivat kielimuuri, ujous, epäluulo ja yhteistyön epäonnistuminen. Edistäviä tekijöitä puolestaan olivat: koulutus, tieto, tulkkipalvelu, kokemus, kiinnostus ja tasa-arvoinen kohtelu. Heidän mielestään esimerkiksi potilasohjaustilanteissa kulttuurierot tulevat usein herkästi esille. Monikulttuurisen hoitotyön parantamiseksi henkilökunta tarvitsee lisätietoa eri kulttuureista. Uskonnolliset asiat eivät hoitotyössä niinkään korostu, vaan ennemminkin erilaiset kulttuuritaustat ja niiden tuomat näkemyserot.

Tallennettuna: