Haku

Amyotrofista lateraaliskleroosia sairastavien henkilöiden kokemuksia fysioterapiasta

QR-koodi

Amyotrofista lateraaliskleroosia sairastavien henkilöiden kokemuksia fysioterapiasta

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kuvailla, millaisia kokemuksia amyotrofista lateraaliskleroosia sairastavilla henkilöillä on fysioterapiasta. Tutkimuksen tarkoituksena oli tuottaa kyseisiin kokemuksiin perustuvaa tietoa, jota fysioterapeutit voivat hyödyntää työssään ymmärtääkseen paremmin potilaan näkökulmaa. Lisäksi työn tarkoituksena oli herättää fysioterapeutteja pohtimaan ja tarvittaessa muuttamaan suhtautumis- ja toimintatapojaan ALSia sairastavien henkilöiden fysioterapiassa.

Opinnäytetyön tutkimusote oli laadullinen eli kvalitatiivinen. Tutkimusaineisto koostui neljän vapaaehtoisesti tutkimukseen osallistuneen ALSia sairastavan henkilön fysioterapiakokemuksista. Aineistonkeruussa käytettiin teemahaastattelumenetelmää. Kaksi haastatteluaineistoa kerättiin nauhurihaastatteluina ja kaksi muuta kirjallisina tuotoksina. Aineistojen analysointiin käytettiin Kvalen laadullisia analyysimenetelmiä: tiivistämistä, luokittelua ja tulkintaa.

Saadut tutkimustulokset voitiin jakaa neljään ryhmään, jotka olivat myönteiset kokemukset fysioterapiasta, kielteiset kokemukset fysioterapiasta, fysioterapiaan liittyvät toiveet ja fysioterapiaan liittyvät huomiot. Tutkimustulosten ja niistä tehtyjen johtopäätösten perusteella voidaan todeta, että fysioterapialla koettiin olevan myönteinen merkitys neljän ALSia sairastavan haastateltavan fyysiseen toimintakykyyn ja psyykkiseen hyvinvointiin. Psyykkiseen hyvinvointiin liittyviä myönteisiä merkityksiä olivat fyysistä toimintakykyä tukevat toimenpiteet sekä muut fysioterapiaan liitetyt asiat, joita olivat ihmisläheinen kosketus, keskustelu ja fysioterapeutin miellyttävyys. Kolme haastateltavista toivoi fysioterapian tai kuntoutuksen määrän lisäystä. Yksi haastateltavista ei muista poiketen ollut tyytyväinen saamaansa fysioterapiaan, sillä hän ei kokenut sen vastaavan hänen tarpeitaan riittävästi. Lisäksi sairauden yksilöllisyyden huomioiminen koettiin tärkeäksi fyysisen harjoittelun ja levon välisen tasapainon löytämiseksi.

Avainsanat ALS, fysioterapia, kokemus

Tallennettuna: