Haku

Yritys alkuvaiheesta kasvuvaiheeseen : toimintatavat ja haasteet

QR-koodi

Yritys alkuvaiheesta kasvuvaiheeseen : toimintatavat ja haasteet

Suomalainen innovaatioympäristö on haasteiden keskellä. Tutkimusmäärärahojen leikkaaminen asettaa esteitä uusien rahoitusprojektien käynnistämiseen ja tätä kautta innovaatioiden kaupallistamiseen. Näiden projektien eteenpäin viemisen kehittäminen ja oikeanlainen panostaminen niihin on ensiarvoisen tärkeää, jotta pystymme tuottamaan uutta liiketoimintaa myös tilanteessa, jossa tutkimusmäärärahat ovat niukempia. Tutkimuksen lähtökohtana olivat alkavan yrityksen toimintatavat, joilla yritys lisää mahdollisuuksiaan siirtyä alkuvaiheesta kasvuvaiheeseen. Lisäksi tarkasteltiin startup-yrityksen muutostilanteita sekä suurimpia haasteita, joita alkava yritys kohtaa. Tutkimuksen kohteena olivat alkuvaiheen teknologiayritykset ja rahoittajatahot.

Tutkimuksen avainkysymykset olivat: mitkä ovat alkavan yrityksen liiketoiminnallisesti merkittävimmät haasteet? Mitkä puutteet korostuvat alkavan yrityksen toiminnassa ja miten toimintaa voidaan parantaa? Mihin rajapintoihin yrityksen on alkuvaiheessa kiinnitettävä huomiota?

Teoreettinen viitekehys muodostui alkavien yritysten innovaatiotoiminnan tarkastelusta ja sen ongelma-alueista. Innovaatioprosessia tutkittiin myös blueprint-mallin ja kuiluanalyysin näkökulmasta. Lisäksi tarkasteltiin projektityöskentelyä ja sen johtamista sekä perehdyttiin myös yrityksen muutostilanteisiin. Keskeisenä osana opinnäytetyön teoriaa oli myös alkavan yrityksen liiketoimintamalli ja avoin innovaatiotoiminta.

Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä ja tutkimuksessa oli selkeitä piirteitä tapaustutkimuksesta. Tutkimuksen empiriaosuus koostui haastatteluista, joita tehtiin startup-yritysten johtohenkilöille ja julkisen rahoittajatahon edustajille. Työn rajaus tehtiin koskemaan pelkästään alkavia yrityksiä, jotka ovat toimineet noin 1-5 vuotta ja saaneet julkista rahoitusta joko lainan tai avustuksen muodossa. Yritysten rahoituksen määrä oli ollut yli 100 000 euroa ja yritykset olivat siirtyneet esiselvitystasolta lähemmäksi asiakasrajapintaa. Haastattelu toteutettiin puolistrukturoituna haastatteluna, jossa oli myös teemahaastattelun muotoja.

Opinnäytetyön tuloksena oli, että alkavien yritysten merkittävänä haasteena koettiin siirtyminen tuotekehitysvaiheesta tuotteiden myyntitoimintaan. Lisäksi monet yritykset kohtaavat rahoituksellisia haasteita, jotka kulminoituvat tuotekehityshankkeiden pitkittymiseen. Monen yritysten vaikeutena on määritellä liiketoimintamallin toteutuskelpoisuus ja kuinka ansaintalogiikka lopulta toimii. Alkavien yritysten mahdollisuudet voivat parantua kaikki liiketoiminnan osa-alueet ja vaiheet kattavalla systemaattisella projektityöskentelyllä, liiketoimintamallin tarkemmalla analysoinnilla sekä avoimen innovaatiotoiminnan tuomilla mahdollisuuksilla. Tutkimus osoitti myös, että yritysten konsultoivalla ohjaamisella rahoittajien toimesta on selkeästi kysyntää, ja että siihen tulisi kiinnittää riittävästi huomiota. Huomiota vaativat rajapinnat ovat asiakkaat, rahoittajat sekä yrityksen ohjausryhmä (hallitus tai erillinen advisory board).

Tallennettuna: