Haku

Lonkkamurtumapotilaan leikkaukseen pääsyn viive ja siihen vaikuttavat tekijät

QR-koodi

Lonkkamurtumapotilaan leikkaukseen pääsyn viive ja siihen vaikuttavat tekijät

Tämän työn tarkoituksena oli selvittää kauanko lonkkamurtumapotilas odottaa leikkaukseen pääsyä Hyvinkään sairaalassa ja mistä odotus johtuu. Tutkimuksen tarkoituksena on auttaa henkilökuntaa kehittämään poreoperatiivista toimintaa siten, että turha odotusaika vähenee ja lonkkamurtumapotilaan hoito tehostuu. Teoreettinen viitekehys käsittelee yleisesti lonkkamurtumapotilaiden taustoja, leikkausaikoja sekä vaikutuksia potilaiden toimintakykyyn sekä kustannuksiin.

Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena sekä kvantitatiivisena tutkimuksena. Tutkimusmateriaalina käytettiin Hyvinkään sairaalan kirurgian vuodeosastolla kuukausittain kerättävää seurantaa, eli evaluaatiota lonkkamurtumapotilaiden leikkaukseen pääsystä sekä kokonaishoitoajasta. Tutkimusmateriaalina olivat myös kyselylomakehaastattelut, joiden avulla kartoitettiin henkilökunnan näkemyksiä lonkkamurtumapotilaan leikkauksen viiveen syistä ja kehitysehdotuksista. Kyselylomakkeet kerättiin osastolla lonkkamurtumapotilaiden kanssa työskenteleviltä hoitajilta, ortopedeiltä sekä leikkaussalin listanvetäjiltä. Opinnäytetyön pohjalla hyödynnettiin lonkkamurtumapotilaan käypähoitosuositusta.

Vuosien 2013 ja 2015 heinäkuun välillä Hyvinkään sairaalassa hoidettiin yhteensä 412 lonkkamurtumapotilasta. Lonkkamurtumapotilaiden leikkaukseen pääsyn viive on keskimäärin alle kaksi vuorokautta, mikä on Hyvinkään sairaalan määrittämän ajan puitteissa. Käypähoitosuosituksen määrittämässä ajassa, eli 24 tunnin sisällä leikkaukseen pääsi 60 % potilaista. Leikkaukseen pääsyn viivästyminen voi johtua potilaasta tai organisaatiosta. Potilaasta johtuvia syitä olivat potilaan sairaudet tai siihen käytetyt lääkkeet sekä heikko yleisvointi. Organisaatiosta johtuvia syitä oli ortopedin puuttuminen tai leikkausalikiire. Myös puutteellinen tiedon kulku nousi yhdeksi leikkausta viivästyttäväksi syyksi ja potilaan hoitoa heikentäväksi tekijäksi.

Tallennettuna: