Haku

Päivittäisen poliisitoiminnan turvallisuus vastaanottokeskuksissa

QR-koodi

Päivittäisen poliisitoiminnan turvallisuus vastaanottokeskuksissa

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tarkastella poliisin turvallisuuden tunteen kokemista poliisin tehtävillä vastaanottokeskuksissa. Opinnäytetyön tarkoituksena on tuottaa tietoa poliisin tuntemuk-sista ja kokemuksista ja niiden avulla antaa mahdollisuus muokata poliisin toimintatapoja vastaan-ottokeskustehtävien osalta. Tämän opinnäytetyön on tarkoitus hyödyttää ensisijaisesti Länsi-Uudenmaan poliisin henkilöstöä, mutta myös kaikkia niitä, jotka toimivat poliisin kanssa yhteistyös-sä vastaanottokeskusten turvallisuuden parantamiseksi.

Tämän opinnäytetyön teoreettinen viitekehys perustuu esiymmärrys- eli preunderstanding – lähestymistapaan. Opinnäytetyön tekijä on havainnut työympäristössään haasteen, jota yritetään selvit-tää tekijän omien kokemuksien sekä kerätyn aineiston ja olemassa olevien tilastotietojen avulla. Esiymmärryslähestymistavassa opinnäytetyön johtopäätökset perustuvat sekä kvalitatiivisesti että kvantitatiivisesti kerätyn aineiston käsittelyyn. Opinnäytetyön taustana oleva aineisto kerätään vas-taanottokeskusten poliisitoimintaa kvalitatiivisesti havaintoja tekemällä sekä käyttämällä hyväksi lopputyön tekijän pitkää kokemusta poliisityöstä ja poliisitoiminnasta vastaanottokeskuksissa.

Tätä opinnäytetyötä varten suoritettiin Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella kysely niille konstaape-leille, jotka ovat olleet hälytys- tai muilla poliisitehtävillä kolmessa suurimmassa vastaanottokes-kuksessa Espoon kaupungin alueella. Kyselyn tueksi ja vertailumateriaaliksi suoritettiin tietyllä ajanvälillä haku poliisin tietojärjestelmiin, jotta saatiin faktatietoa poliisin todellisista tehtävistä vastaanottokeskuksissa.

Opinnäytetyön tuloksena voidaan havaita, että poliisin käsitys vastaanottokeskusten turvallisuudesta ei täysin vastaa todellisuutta. Tässä opinnäytetyössä myös pohditaan sitä, minkä takia poliisi mah-dollisesti ajattelee varautuneesti vastaanottokeskusten turvallisuudesta.

Tuloksista voidaan havaita myös, että poliisi tekee vastaanottokeskuksissa kautta maan samanlaisia tehtäviä ja samanlaista ennalta estävää työtä. Pieniä eroja näiden tehtävien vaikutuksella vastaanottokeskusten tehtäväkirjoon on havaittavissa, mutta pääasiassa voidaan katsoa oikeita asioita teh-tävän vastaanottokeskusten turvallisuuden eteen.

Tämän opinnäytetyön kehitysehdotukset keskittyvät ennalta estävän työn tärkeyden korostamiseen ja eri viranomaisten, vastaanottokeskustoimijoiden sekä muiden vastaanottokeskusten kanssa yh-teistyötä tekevien tahojen sujuvan, päämäärätietoisen yhteistyön ja kommunikoinnin kehittämiseen jatkossa. Oletuksena tässä opinnäytetyössä on, että syksyn 2015 turvapaikanhakijavyöryn kaltainen tilanne saattaa vielä tulla suomalaisen yhteiskunnan eteen.

Tallennettuna: