Haku

Aikuisen trakeostooma potilaan hoito sairaalassa : Opetusmateriaali

QR-koodi

Aikuisen trakeostooma potilaan hoito sairaalassa : Opetusmateriaali

Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Laurea-ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda uutta opetusmateriaalia kirurgista hoitotyötä opiskeleville sairaanhoitajaopiskelijoille, jota Laurea-ammattikorkeakoulu voi opetuksessa hyödyntää. Opinnäytetyössä kerrotaan henkitorviavanteen laiton indikaatioista ja kompikaatioista. Työssä käsitellään trakeostomian teon erilaisia toimenpiteitä, sekä trakeostomian kanssa käytettäviä eri käyttötarkoitukseen soveltuvia kanyyleita ja niiden huoltoa. Opinnäytetyö sisältää trakeostomoidun potilaan hoitoon annettuja käypähoitosuosituksia, keskittyen sairaanhoitajan osaamisen perusteisiin trakeostomoidun potilaan hoitotyössä. Opinnäytetyössä on kuvattu trakeostomoidun potilaan hoitotyön päivittäisiä hoitotoimenpiteitä, jotka on avattu yksityiskohtaisesti.

Opinnäytetyön toiminnallisena osuutena oli opetusmateriaalin teko sairaanhoitajaopiskelijoille. Opetuksen teoriapohjana toimi opinnäytetyön teoria. Opetusmateriaalissa teoriatietoa käsiteltiin diasarjojen avulla ja havainnollistettiin erilaisilla trakeostomiakanyyleilla sekä trakeostomian apuvälineillä. Opetusmateriaalin tarkoituksena oli perehdyttää sairaanhoitajaopiskelijoita trakeostoomapotilaan hoitotyöhön. Työn sisältö on tarkoitettu Laurea-ammattikorkeakoulun käyttöön kirurgisen hoitotyön opetusmateriaaliksi.

Opetusmateriaalin toimivuutta testattiin viemällä opetusmateriaali käytäntöön kirurgisen hoitotyön opiskelijoille. Opiskelijoilta kerättiin palautetta, jonka perusteella opetusmateriaalia voitiin vielä kehittää. Palautteessa selvitettiin myös, oliko opiskelijoiden osaaminen lisääntynyt opetusmateriaalin käytön jälkeen. Kirurgisen hoitotyön oppimissuunnitelmassa opiskelijoiden tavoitteina on osata selittää keskeiset kirurgian alaan kuuluvat sairaudet ja vammat, sekä hoidon lääketieteelliset perusteet. Tavoitteisiin kuuluu, että opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida perioperatiivista hoitotyötä, sekä tunnistaa peruselintoimintoja uhkaavia muutoksia ja toteuttaa ja arvioida peruselintoimintoja tukevaa hoitotyötä. Perioperatiivisen hoitotyön opetuksessa käsitellään kirurgisen potilaan hoitopolkua sekä perioperatiivista hoitotyötä. Pääpaino opetuksessa erilaisten kirurgisten toimenpiteiden yhteydessä on sairaanhoitajan toimenkuva perioperatiivisen hoitotyön eri vaiheissa. Kirurgisten toimenpiteiden indikaatioihin, eli syihin miksi trakeostooma tehdään, ei opinnoissa ajan puutteen vuoksi syvällisesti mennä. Potilaan seurantaa toimenpiteen jälkeen eri osastoille käsitellään yleisellä tasolla.

Sairaanhoitajana työskennellessä trakeostomoidun potilaan hoito voi tapahtua hyvin moninaisissa ympäristöissä. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli lisätä Laurea-ammattikorkeakoulun kirurgisen hoitotyön opintoihin sisältöä trakeostomoidun potilaan hoitotyöstä ja sen erityispiirteistä.

Tallennettuna: