Haku

The Cross-cultural Introduction in the International Facility Management Program IFMP

QR-koodi

The Cross-cultural Introduction in the International Facility Management Program IFMP

The Cross-cultural Introduction in the International Facility Management Program IFMP

Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää työkalu, jonka avulla voidaan toteuttaa kulttuurin ja kulttuurien välisten eroavaisuuksien ymmärtämiseen tähtäävä koulu-tustilaisuus. Työkalua suunniteltiin käytettäväksi ensisijaisesti lyhytkestoisella, intensiivisillä opintojaksoilla, joissa nopean ryhmäytymisen ja sujuvan yhteistyön merkitys korostuvat. Opinnäytetyö toteutettiin koulutustilaisuutena osana Laurea-ammattikorkeakoulun kansainvä-listä opintojaksoa nimeltä International Facility Management Program.

International Facility Management Program, IFMP, on kuusiviikkoinen kansainvälinen opinto-jakso, jonka aihealuita ovat kansainvälinen ja strateginen toimitilajohtaminen, riskijohtami-nen ja projektijohtaminen. Opiskelijat työskentelevät intensiivisesti monikulttuurisissa ryh-missä monien lyhytkestoisten projektien parissa. Opintojakson monivuotisen historian aikana kulttuurien välisen ryhmätyön merkitystä ei ole huomioitu riittävästi, vaikka eri kulttuurien yhteentörmäyksiltä ei ole vältytty. Työn kansainvälistymisen ja eri kulttuurien välisen vuoro-vaikutuksen lisääntyessä johdanto monikulttuurisessa ryhmässä työskentelyyn todettiin tar-peelliseksi osaksi opintojaksoa. Tarvetta lisäsi myös opintojakson lyhytkestoisuus ja intensiivi-syys.

Opinnäytetyön tutkimus on kvalitatiivinen ja se on toteutettu toimintatutkimuksen keinoin. Kerätty teoriapohja loi kehyksen, joka rajasi koulutustilaisuuden sisällön. Tutkijoiden tavoit-teena oli järjestää koulutustilaisuus, jossa keskustelun avulla osallistujille syntyisi mielikuva omasta kulttuurisesta minästä, muiden osallistujien kulttuurista sekä siitä kuinka eri kulttuu-rit keskustelevat keskenään. Koulutustilaisuuteen sisältyi keskustelevaa luennointia sekä yksin että ryhmässä suoritettuja tehtäviä. Koulutuksen onnistumista arvioitiin ryhmätyötuotoksille suoritetun sisällönanalyysin avulla.

Opinnäytetyön kirjallinen raportointi noudattaa koulutustilaisuuden rakennetta. Lukijalle esitellään käytetty teoriapohja alkaen kulttuurin peruskäsitteestä ja siitä eteenpäin laventaen laajempaan kulttuurin käsitteistöön. Teoriapohjan esittely luo pohjan opinnäytetyön produk-tin yhteydessä käytetyn termistön ymmärtämiselle.

Arvioitaessa tutkimuksen tuloksia, voidaan todeta, että koulutustilaisuudelle asetetut tavoit-teet saavutettiin osittain. Käytetty teoria tuki koulutuksellista tarkoitustaan, joskin luennoit-sijoiden kokemattomuus vaikeutti teoriapohjan ymmärtämistä ja sisäistämistä. Koulutustilai-suuden, käytettyjen teorioiden ja metodien kriittinen tarkastelu ovat tärkeässä osassa arvioi-taessa työkalun tarpeellisuutta ja käytettävyyttä.

Tallennettuna: