Haku

Turvallisen lääkehoidon osaaminen : Lääkehoidon oppiminen, ohjaus ja osaamispassin käyttö

QR-koodi

Turvallisen lääkehoidon osaaminen : Lääkehoidon oppiminen, ohjaus ja osaamispassin käyttö

LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU TIIVISTELMÄ Laurea Hyvinkää Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Hoitotyön koulutusohjelma

Helminen Markku Larm Maija

Turvallisen lääkehoidon osaaminen – Lääkehoidon oppiminen, ohjaus ja osaamispassin käyttö

Vuosi 2009 Sivumäärä 63

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli pilotoida Laurea-ammattikorkeakoulun lääkehoidon osaamispassia ja selvittää sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijoiden sekä heidän käytännön harjoittelun ohjaajien mielikuvia lääkehoidon opetuksesta ja oppimisesta.

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä hyödyntäen selvittää Hyvinkään Laurean, toisen ja kolmannen vuoden, hoitotyön opiskelijoiden sekä käytännön harjoittelua ohjaavien sairaanhoitajien näkemyksiä lääkehoidon osaamispassin kehittämistarpeesta sekä turvallisen lääkehoidon opetuksesta ja oppimisesta. Aineisto kerättiin avoimilla kyselylomakkeilla sekä teemahaastatteluilla. Tutkimusaineisto analysoitiin deduktiivisella sisällönanalyysillä. Tutkimus suoritettiin vuoden 2008 kevät-talvella sekä syksyllä Etelä-Suomen sairaaloissa ja Laurea ammattikorkeakoulussa Hyvinkäällä. Opiskelijat olivat tuolloin sisätautien tai kirurgisen hoitotyön harjoitteluissa.

Haastattelut osoittivat opiskelijoiden sekä ohjaavien sairaanhoitajien pitävän lääkehoidon osaamispassia tärkeänä oppimisen apuvälineenä. Lääkehoidon osaamispassi nähtiin harjoittelupaikassa aluksi ylimääräisenä työnä ja sen täyttämiseen saatu ohjeistus oli riittämätöntä. Osaamispassi auttoi opiskelijoita jäsentämään lääkehoidon opiskelua. He kokivat osaamispassin myötä saavansa laadukkaampaa lääkehoidon opetusta ja passin koettiin yhtenäistävän opetuskäytänteitä eri ammattikorkeakoulujen välillä. Sen katsottiin takaavan lääkehoitoon osallistuminen käytännön harjoittelujaksoilla ja luovan varmuutta lääkehoidon oppimiseen. Opiskelijat pitivät tärkeänä, että opetukseen liittyvää kehitystyötä tehdään yhdessä heidän ja työelämän kanssa. Opiskelijaohjaajina toimivat sairaanhoitajat uskoivat lääkehoidon osaamispassin helpottavan heidän ohjaustyötään. Passin koettiin tuovan opiskelijan oppimisprosessin esille ja näin se toi heille luottamusta opiskelijoiden toimintaa kohtaan. Passi nähtiin myös opiskelijoiden ”pääsylippuna” työelämään.

Opinnäytetyössämme toimme kehitysehdotuksia passin ulkoasulliseen sekä sisällölliseen puoleen. Onnistuimme saamaan opiskelijoilta ja käytännön harjoittelun ohjaajilta mielipiteitä sekä näkemyksiä oppimisesta samoin kuin sitä tukevasta toiminnasta. Esiin tulivat myös näkemykselliset ristiriidat opiskelijoiden ja ohjaajien välillä. Tärkeinä jatkotoimenpiteinä näkisimme tiedonkulun parantamisen koulun ja harjoittelupaikkojen välillä sekä opiskelijaohjaajien kouluttamisen. Lääkehoidon opetuksen hyväksi tehtävä kansallinen kehitystyö on edellytys lääkehoidon opetuksen ja oppimisen tason nostamiseksi ammattikorkeakouluissa.

Avainsanat: Lääkehoito, turvallisuus, oppiminen, ohjaus, lääkehoidon osaamispassi

Tallennettuna: