Haku

Yhteisöllisyys lastensuojelulaitoksessa

QR-koodi

Yhteisöllisyys lastensuojelulaitoksessa

Tässä opinnäytetyössä yhteistyökumppanina toimi Etelä-Suomen alueella toimiva yksityinen lastensuojelulaitos. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää lastensuojelun sijaishuoltopaikoissa työskennelleiden henkilöiden kokemuksia yhteisöllisyydestä, yhteisöllisyyden lisäämisestä ja yhteisöllisyyden kokemisen mahdollisista vaikutuksista lastensuojelulaitoksissa asuviin lapsiin ja nuoriin. Tavoitteena oli tarkastella niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat yhteisöllisyyteen ja koota yhteen erilaisia tapoja lisätä yhteisöllisyyttä laitosympäristössä.

Opinnäytetyön tietoperusta jakautui kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin suomalaista lastensuojelua ja sijaishuollon toteuttamista lakien, sopimusten ja sovellusohjeiden sekä tilastojen avulla. Toisessa osassa avattiin yhteisöllisyyden käsitettä, yhteisön ja vuorovaikutussuhteiden merkitystä yksilön kehityksessä ja oppimisessa. Esimerkeiksi sijaishuollossa tehtävästä konkreettisesta yhteisöllisestä toiminnasta valittiin esiteltäviksi ruokailuihin ja retki-ja leirityöhön liittyviä yhteisöllisyyttä lisääviä ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Toinen osa pohjautui tutkimuksiin ja kirjallisuuteen.

Opinnäytetyön aineisto kerättiin teemahaastatteluina seitsemältä eri lastensuojelulaitoksissa työskennelleeltä henkilöltä. Teemahaastattelujen aihealueet liittyivät työntekijöiden omiin kokemuksiin ja ajatuksiin yhteisöllisyydestä lastensuojelulaitoksissa. Aineiston analyysissa käytettiin laadullisen tutkimuksen metodeja.

Opinnäytetyön tuloksissa ja johtopäätöksissä esiteltiin yhteisöllisyyden ilmenemistä ja sen mahdollisia vaikutuksia lastensuojelulaitoksissa, sekä yhteisöllisyyttä tukevia ja lisääviä tekijöitä ja yhteisöllisyyden toteutumiselle koettuja esteitä. Yhteisöllisyys koettiin hyvinvointia ja sijaishuollossa tehtävää työskentelyä tukevana tekijänä. Yhteisöllisyyden lisäämiseen liittyen tuloksissa tuli esille runsaasti erilaisia hyväksi koettuja työtapoja, mutta yhteisöllisyyden toteutumisen esteet koettiin samankaltaisina. Päällimmäisinä esiin nousivat liian vähäiset henkilöstöresurssit yhteisöllisen toiminnan toteuttamiselle. Saatujen tuloksien avulla voidaan pyrkiä lisäämään yhteisöllisyyttä ja vähentämään sen toteutumisen esteitä lastensuojelulaitoksissa.

Tallennettuna: