Haku

Sähköisen viestinnän tietosuoja

QR-koodi

Sähköisen viestinnän tietosuoja

Tietosuoja ja tietoturva nousevat esille uudesta näkökulmasta, kun käyttöympäristöt ja palvelut siirtyvät verkkoon. Tiedonkeruun määrä moninkertaistuu Internetin avulla. Tietosuojan ja -turvan kuherruskuukausi on nyt viimeistään ohi. Opinnäytetyössä havainnollistetaan tietosuojan tarkoitusta sekä käyttäjän omien toimien vaikutusta tietosuojaan. Työssä vastataan kysymyksiin: Mitä on tietosuoja? Mitä tietosuoja käyttäjältä vaatii?

Työssä käsitellään tietosuojaa yksittäisen käyttäjän näkökulmasta. Työ pohjautuu tietosuojasta asetettuun lainsäädäntöön: Perustuslakiin, Sähköisen viestinnän tietosuojalakiin, Henkilötietolakiin sekä Lakiin yksityisyyden suojasta työelämässä. Lainsäädäntöä havainnollistamaan on työhön kerätty määritelmiä ja tilastoja. Lisäksi työssä on käytännön osio tietosuojaa koskevista uhista sekä tavoista suojautua näiltä uhilta. Työssä käsitellään myös muutamia mediassa esille nousseita aiheita opinnäytetyön prosessin ajalta.

Tutkimuksen tavoitteena oli laaja raportti yksityisen käyttäjän tietosuojasta. Sitä käsitellään sekä lainsäädännön että käytännön tilanteiden näkökulmasta. Lisäksi tutkimuksen tuloksena syntyi käytännön ohjeistus sähköpostin, yhteisöpalveluiden sekä verkkokaupan käyttöön.

Tietosuoja ei ole vain palveluntarjoajien harteilla. Tietosuojauhat ovat päivittäisiä. Ne kohdistuvat yhä enemmän suoraan loppukäyttäjään. Tämä siirtää vastuuta järjestelmän ylläpidolta myös yksittäiselle käyttäjälle. Jotta tulevaisuuden uhkia vastaan pystytään taistelemaan, vaatii se kansainvälistä yhteistyötä sekä lisää koulutusta loppukäyttäjille.

Tallennettuna: