Haku

Hoivan tukipalveluiden toteutus yhteiskunnallisen yrittäjyyden keinoin

QR-koodi

Hoivan tukipalveluiden toteutus yhteiskunnallisen yrittäjyyden keinoin

Tämä opinnäytetyö on jatkoa hoivan tukipalveluiden kehitystyölle, joka aloitettiin Etelä-Suomen palveluinnovaatiot –hankkeen osaprojekteissa vuosina 2009 - 2011. Laurea-ammattikorkeakoulun ja Diakonia-ammattikorkeakoulun osaprojekteissa kehitettiin hoivan tukipalveluiden toimintamalli sekä yhteiskunnallisen yritystoiminnan liiketoimintamalli, joiden pohjalta tämä työ jatkaa hoivan tukipalveluiden kehittämistä toimivaksi palvelutuotteeksi. Alkuperäisten hankkeessa toteutettujen työyhteisöpilottien kuvaukset ovat luettavissa julkaisusta Hoivan tuki – Oppia hyvistä kokemuksista Espoossa.

Työn tarkoituksena on luoda kuva siitä, millaiset liiketoimintamahdollisuudet yhteiskunnallisella tai sosiaalisella yritystoiminnalla tuotetulla palvelutuotteella todella on vanhuspalvelualalla. Hoivan tukipalveluille on tässä työssä rajattu kaksi asiakassegmenttiä, jotka ovat kuntien sekä yksityisten yritysten ja järjestöjen ylläpitämät vanhusten asumispalveluiden yksiköt. Yksiköiden määrä pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen alueella liikkuu sadoissa. Paineita hoivapaikkojen määrän kasvulle ja toiminnan tehostumiselle on ikäihmisten määrän lisääntyessä. Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat jaetaan omiin segmentteihin erityisesti niihin liittyvien erilaisten lakien ja määräysten vuoksi.

Keskeisenä tekijänä hoivan tukipalvelun muotoilussa on päämäärä toteuttaa palvelu sosiaalisen tai yhteiskunnallisen yrittäjyyden keinoin. Yritysten yhteiskunnallinen vastuunkanto on vahvassa poliittisessa nosteessa, mikä luo uusia mahdollisuuksia yrityksille, joiden tarkoituksena on edistää yhteiskunnallisia päämääriä kuten työllistymistä. Palvelun kustannuslaskelmissa kuitenkin työntekijöiden palkkamenot nousivat keskeiseksi tuotteen hinnan määrittelylle.

Laskelmien perusteella voidaan huomata, että tuotteen mahdollisuudet selvitä markkinoilla voivat olla heikot, mikäli hinta säilyy ostamisessa keskeisimpänä valintaan vaikuttavana tekijänä. Toisaalta myös hoivan tukipalveluiden uutuus työyhteisöille voi vaikuttaa keskeisesti siihen, löytyykö tuotteelle markkinoita.

Tallennettuna: