Haku

Verkkokaupan käyttöliittymän suunnittelu palvelumuotoilun keinoin

QR-koodi

Verkkokaupan käyttöliittymän suunnittelu palvelumuotoilun keinoin

Opinnäytetyön tutkimuksellisena kohteena oli selvittää, miten palvelumuotoilun prosessi ja käyttöliittymäsuunnittelu voidaan tuoda yhteen niin, että ne tuottavat tietoa käyttöliittymäsuunnittelun tueksi. Toimeksiantajana oli Pikiou Oy ja opinnäytetyön tarkoituksena oli mahdollistaa Pikiou Oy:n yritysasiakkaiden eli verkkokauppiaiden ja tuotetoimittajien pääsy maailman markkinoille uuden, useisiin verkkokauppa-alustoihin kytkeytyvän käyttöliittymän avulla. Tarkoituksena oli ymmärtää asiakkaiden tietoteknisiä ja käytettävyyteen liittyviä tarpeita ja suunnitella niiden pohjalta digitaalinen hallintapaneeli Pikiou Oy:n hallinnoiman verkkokauppa-alustajärjestelmän käytön ja tuotteiden myyntiprosessin mahdollistamiseksi. Tavoitteena oli kehittää hallintapaneelista asiakaslähtöinen, helppokäyttöinen, informatiivinen ja kattava.

Kehittämistehtävänä oli siis prototypoida tavoitteita vastaava käyttöliittymä. Kyseinen web-käyttöliittymän prototyyppi kehitettiin palvelumuotoilun prosessin mukaisesti palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja hyödyntäen. Suunnittelussa otettiin huomioon käyttöliittymäsuunnittelua koskevat ohjeistukset. Kehittämistyön aiheeseen kiinteästi liittyen opinnäytetyön tietoperusta rakentui palvelumuotoilun ja käyttöliittymäsuunnittelun ympärille.

Projektiosuuden toteutuksessa noudatettiin palvelumuotoilun prosessia. Tutkimuksellinen kehittämistyö jakautui siinä kolmeen vaiheeseen. Ensin hankittiin asiakasymmärrystä miellekarttojen ja teemahaastatteluiden avulla. Tämän jälkeen etsittiin palvelumahdollisuuksia persoonien luomisen ja benchmarkingin avulla, ja sitten hallintapaneelia kehitettiin rautalankamallintamisen ja luonnostelun kautta. Vaiheen lopuksi kehitetty palvelu konseptoitiin käyttökuvausmenetelmää hyödyntäen. Kolmas vaihe palvelumuotoilun prosessissa piti sisällään kehitetyn konseptin arvioinnin ja prototypoinnin. Arviointiin käytettiin käyttöliittymäsuunnittelun asiantuntijan konsultointia. Prototypointi tuotti web-käyttöliittymän layout-kuvia.

Suunnittelu palvelumuotoiluprosessia hyödyntämällä oli tuloksellista. Kokonaisuutena suunniteltu käyttöliittymä täytti toimeksiantajan määrittämät tavoitteet sekä hallintapaneelin tulevien käyttäjien tarpeet. Suunnitteluratkaisut kytkettiin työssä tehdyn käyttäjätutkimuksen lisäksi olemassa olevaan käyttöliittymäsuunnittelua ja käytettävyyttä koskevaan teoreettiseen tietämykseen.

Kehitetty prototyyppi tarjoaa käyttäjälähtöisesti suunnitellun ja tavoitteita vastaavan mallin verkkokauppa-alustajärjestelmän hallintapaneelista. Se toimii hyvänä pohjana jatkokehittämiselle ja sen pohjalta toimeksiantaja voi lanseerata kokonaisuudessaan toimivan verkkokauppa-alustajärjestelmän hallintapaneelin, jota hyödyntää liiketoiminnassaan. Tutkimuksellisen aspektin tuloksena saatiin selville, että hyödyntämällä palvelumuotoilua käyttöliittymäsuunnittelussa, pystytään suunnittelemaan entistä paremmin asiakasta palvelevia käyttöliittymiä. Se on tärkeää, koska digitaalisten palveluiden merkitys kasvaa koko ajan. Opinnäytetyön tuloksista voivat hyötyä kaikki käyttöliittymäsuunnittelun ja digitaalisten palveluiden parissa työskentelevät tahot.

Tallennettuna: