Haku

Ensimmäistä kertaa päiväkodissa : Vanhempien ja päiväkodin työntekijöiden kokemuksia ja käsityksiä pienten lasten (0-3v.) päivähoidon aloittamisesta

QR-koodi

Ensimmäistä kertaa päiväkodissa : Vanhempien ja päiväkodin työntekijöiden kokemuksia ja käsityksiä pienten lasten (0-3v.) päivähoidon aloittamisesta

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia vanhempien ja päiväkodin työntekijöiden kokemuksia ja käsityksiä pienten lasten (0-3v.) päivähoidon aloittamisesta. Tarkoituksena oli selvittää, miten päiväkodin työntekijä ja lapsen vanhempi voivat auttaa pientä lasta sopeutumisessa päivähoitoon. Aihe liittyy varhaiskasvatuspalveluiden kehittämiseen.

Opinnäytetyö on laadullinen tutkielma. Aineisto kerättiin haastattelemalla erään päiväkodin pienten ryhmästä neljää lapsen vanhempaa yksilöhaastatteluina sekä ryhmän kolmen hengen työtiimiä ryhmähaastatteluna. Haastattelumenetelmänä oli teemahaastattelu. Aineistoa kertyi yhteensä 16 sivua ja se analysoitiin teemoittelun avulla. Opinnäyteyön teoreettisena viitekehyksenä toimivat kiintymyssuhdeteoria, varhainen vuorovaikutus, lapsen fyysinen ja psyykkinen kehitys sekä kasvatuskumppanuus päivähoidossa.

Opinnäytetyön tutkimuskysymykset olivat 1) Millaisia kokemuksia, tunteita ja käsityksiä lasten vanhemmilla ja päiväkodin työntekijöillä on pienten lasten päivähoidon aloittamisesta? 2) Miten 0-3 –vuotiasta lasta voidaan tukea sopeutumisessa päiväkodin arkeen? 3) Millaisia kokemuksia, käsityksiä ja tunteita päiväkodin työntekijöillä ja lasten vanhemmilla on kasvatuskumppanuuden aloittamisesta?

Haastattelujen tulokset kertoivat, että vanhemmilla ei ollut juuri käsityksiä päivähoidosta muuten kuin omien lapsiensa kautta. Heidän suhtautumiseensa lapsen päivähoidon aloittamiseen riippui siitä, oliko lapsi esikoinen, minkäikäinen lapsi oli kyseessä sekä mitkä seikat olivat vaikuttaneet päivähoitoon hakemiseen. Lapsen sopeutumiseen päivähoitoon vaikuttavat monet eri seikat. Erityisesti pienelle lapselle tärkeää päivähoidon alkaessa on tutustuminen päiväkotiin, tutut ja turvalliset aikuiset sekä päiväkodin rutiinien ennakoimisen oppiminen. Lisäksi tärkeää oli vanhempien ja päiväkodin henkilökunnan väliset suhteet. Jos aikuinen ei luota päiväkodin henkilökuntaan, ei myöskään lapsi voi tuntea oloaan turvalliseksi päiväkodissa.

Haastattelemani vanhemmat kertoivat kaikki päivähoidon aloituksen sujuneen hyvin. Henkilökunta oli ottanut heidät päiväkodissa hyvin vastaan ja luottamus oli syntynyt heidän välilleen. Päivähoidon aloituksessa vanhempien ja päiväkodin henkilökunnan ensitapaamisen merkitys on suuri, sillä monet lapset ovat päivähoidossa monta vuotta. Jos aloituksessa on ongelmia, eikä luottamuksellista suhdetta pääse syntymään, vaikeutuu vanhempien ja henkilökunnan välinen yhteistyö ja kumppanuus.

Tallennettuna: