Haku

Hyvän hoidon kriteerit keskoslapsen perheelle

QR-koodi

Hyvän hoidon kriteerit keskoslapsen perheelle

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kirjallisuuskatsauksen avulla määritellä hyvän hoidon kriteerit keskoslapsen perheille. Tavoitteena oli kuvata, mitä keskoslapsen hyvä hoito on, jotta hoidosta saataisiin yhtenäistä ja sitä voitaisiin kehittää paremmaksi. Hyvää hoitoa tarkasteltiin keskosen ja perheen näkökulmasta. Työssä käytetään käsitettä keskonen, jolla tarkoitetaan ennenaikaisesti syntynyttä. Opinnäytetyö toteutui yhteistyössä HYKS:n Naisten- ja lastentautien tulosyksikön vastasyntyneiden teho-osaston K7 kanssa. Yhteistyötä tehtiin myös Jorvin vastasyntyneiden vuodeosaston L2 ja Naistenklinikan lapsivuodeosaston ja antenataaliosaston kanssa.

Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa sovellettiin systemaattisen kirjallisuuskatsauksen periaatteita. Aineistoa haettiin koulun kirjastosta, Nelli-portaalista, sekä Laurus-tietokannasta. Hakua rajattiin keskoslapsen ja perheen hyvään hoitoon. Hakusanoja olivat keskonen, vastasyntynyt, perhe, hoito, vastasyntyneiden teho-osasto ja neonatologia. Hakusanoja katkaistiin, jotta tuloksia löytyisi monipuolisemmin. Hakutuloksista poissuljettiin tulokset, jotka eivät otsikon, tiivistelmän tai kokotekstin mukaan vastanneet tutkimuskysymyksiin.

Aineiston analyysissa käytettiin induktiivista eli aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Induktiivista sisällönanalyysiä ohjasi opinnäytetyön tarkoitus ja tutkimuskysymykset. Analyysiprosessi eteni vaiheittain alkuperäisilmausten pelkistämisestä ryhmittelyyn, josta edettiin ala- ja yläluokitteluun ja lopulta pääluokkiin. Analyysin kautta muodostui kuusi keskosen hyvän hoidon kriteeriä: 1) Keskosen hoitoympäristö ja päivittäinen hoitaminen 2) Psyykkisen kehityksen tukeminen 3) Perheen merkitys keskosen hoidossa, 4) Vuorovaikutuksen ja ihokontaktin merkitys, 5) Hoitohenkilökunnan velvollisuudet keskosen hoidossa, sekä 6) Eettisyys keskosen hoitotyössä ja jatkohoitoon siirtyminen. Tulokset osoittavat, ettei hyvä hoito rajoitu vain keskosen fyysiseen hyvään hoitamiseen, vaan hoidon tulee olla kokonaisvaltaista. Tuloksista nähdään myös kuinka suuri merkitys vanhempien läsnäololla ja hoitoihin mukaan ottamisella on vanhemmuuteen kasvamisessa ja ennen kaikkea keskosen kehityksessä. Suuren merkityksen hoidon onnistumiseen antaa myös hoitohenkilökunnan ammattitaito ja moniammatillinen yhteistyö.

Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää keskoslapsen hoidossa vastasyntyneiden teho-osastolla. Hyvän hoidon kriteereillä voidaan yhtenäistää keskosen ja perheen hoitoa sekä taata heille paras mahdollinen hoito ja turvallinen hoitoympäristö. Opinnäytetyön pohjalta on mahdollista luoda myös opas käytännön hoitotyön tueksi.

Tallennettuna: