Haku

Kohtaamispaikkaverkoston yhteiskehittäminen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella

QR-koodi

Kohtaamispaikkaverkoston yhteiskehittäminen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella

Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Keusoten ja siihen kuuluvien kuntien kanssa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä selvitys hyvinvointialueen kohtaamispaikkaverkoston nykytilasta kartoittamalla kuntien asettamia kohtaamispaikkatyöryhmiä sekä Keusoten yhteistyökohtaamispaikkojen tavoitteita, vahvuuksia ja kehittämistarpeita. Opinnäytetyön tavoitteena on toimia hyvinvointialueen toimintasuunnitelman tukena, palvelumuotoilun pohjana ja tuoda ymmärrystä yhdyspinnoille.

Opinnäytetyön teoreettisena lähtökohtana on lapsiperheiden varhainen tuki lain asettamien velvoitteiden, asiakkaiden tarpeiden ja palveluiden järjestämisen haasteiden näkökulmasta. Lisäksi teoreettinen osuus käsittää kohtaamispaikkatyön näkökulmia valtakunnallisella tasolla. Opinnäytetyö keskittyy ennaltaehkäisevään ja varhaiseen tukeen alle kouluikäisten lasten perheiden tukemisessa. Opinnäytetyö toteutui laadullisena kehittämistutkimuksena. Aineisto koostuu primaarina aineistona kahdesta sähköisestä kyselystä ja sekundäärisenä aineistona aiemmin tuotetuista tiedoista. Aineistoa täydentää tutkijan havainnointi. Tutkimus on toteutettu kevään ja kesän 2022 aikana.

Tulosten mukaan kohtaamispaikkatyön keskiössä ovat asiakkaat ja heidän kohtaamisensa on tämänhetkinen vahvuus. Kaikissa kyselyn osa-alueissa vastausten sisällöt jakautuivat asiakastyöhön ja työtä mahdollistaviin seikkoihin. Ennaltaehkäisevän työn rooli ja luonne matalankynnyksen palveluna on alueella sisäistetty tavoitteiksi. Kehittämistarpeet olivat samansuuntaisia valtakunnallisten tarpeiden kanssa. Yhteistyöhön, yhteisiin toimintamalleihin, työn kehittämiseen ja resursseihin tulee kiinnittää huomiota. Liikkuvat lähipalvelut on nimetty jo iemmin tavoitteeksi ja niiden merkitys kohtaamispaikkojen työntekijöiden ammatillisena täydentämisenä korostui. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella kohtaamispaikkojen kehittäminen jatkuu tutkimustulosten perusteella hyvinvointialueen tasoisessa työryhmässä.

Asiasanat: kohtaamispaikka, matalan kynnyksen palvelu, yhdyspinnat, osallisuus, vanhemmuuden tukeminen

Tallennettuna: