Haku

Nuorten mielen hyvinvoinnin haasteet johtuen sotatilanteesta - Kirjallisuuskatsaus

QR-koodi

Nuorten mielen hyvinvoinnin haasteet johtuen sotatilanteesta - Kirjallisuuskatsaus

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää sotatilanteiden vaikutusta nuorten mielen hyvinvointiin. Tavoitteena oli tuottaa tietoa sodan vaikutuksesta mielen hyvinvointiin konfliktimaassa sekä konfliktimaan ulkopuolella eläneiden nuorten osalta. Lisäksi selvitettiin, miten terveydenhuollossa voidaan tukea sotaa kokeneita nuoria ja muita nuoria, joiden mielen hyvinvointiin sota on vaikuttanut. Opinnäytetyön toteutus on kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Kirjallisuuskatsaus analysointiin teemoittelemalla. Toimeksiantajana toimi Laurea-ammattikorkeakoulu.

Opinnäytetyön tulosten mukaan sota on saattanut vaikuttaa nuorten mielen hyvinvointiin konflikti-alueella ja konfliktialueen ulkopuolella. Oli havaittavissa, että sodan vaikutus nuorten mielen hyvinvointiin näkyi nuoren psyykkisenä sairastumisena mielenterveydenhäiriöihin, kuten traumaperäiseen stressihäiriöihin, masennukseen tai ahdistuneisuushäiriöön. Sotatilanteen kokeminen lisäsi nuorilla itsetuhoisia ajatuksia ja päihteiden väärinkäyttöä.

Konfliktialueelta tulleen nuoren hoidon kohdalla oli oleellista tuoda vakautta nuoren elämään ja arkeen. Lisäksi oli tärkeää taata nuorelle läsnä oleva ja luotettava aikuinen, joka olisi ensisijaisesti nuoren vanhempi tai vanhemmat. Nuoret, jotka eivät tulleet konfliktialueelta, mutta silti kokivat sodan vaikuttaneen heidän mielen hyvinvointiinsa, oli terveydenhuollon ammattilaisella mahdollisuus ohjata vanhempia tukemaan nuoren turvallisuuden tunnetta edistääkseen nuoren mielen hyvinvointia.

Jatkossa olisi tärkeää kehittää terveydenhuollon keinoja edistää nuorten mielen hyvinvointia kriisi- ja konfliktitilanteissa.

Tallennettuna: