Haku

Leiriorganisaation yhteistoimintamalli suuronnettomuudessa

QR-koodi

Leiriorganisaation yhteistoimintamalli suuronnettomuudessa

Opinnäytetyön tutkimuskohteena oli Viksu 2014 –palokuntanuorten suurleirin leiriorganisaatio. Tut-kimusongelma oli se, että tutkimuksen kohdeorganisaatiolla ei ollut tutkittua tietoa käyttämisensä toimintamallien toimivuudesta ja tehokkuudesta. Tutkimuksen ensisijaisena tavoitteena oli kehittää leiriorganisaatiolle toimialarajat ylittävä yhteistoimintamalli. Opinnäytetyössä viranomaisten toimin-ta oli rajattu tutkimuksen ulkopuolelle.

Tutkimus oli kvalitatiivinen tapaustutkimus. Tutkimusmenetelminä opinnäytetyössä käytettiin do-kumenttianalyysia, havainnointia, haastattelua ja kyselyä. Suuronnettomuustilanteessa toimimisen analysointi perustui leirillä järjestetyn suuronnettomuusharjoituksen havainnointiin ja siihen liitty-viin haastatteluihin, joiden tuloksia verrattiin leiriorganisaation suunnitelmiin. Suuronnettomuushar-joitus oli suunniteltu pohjautuen kesän 2010 myrskyihin ja erityisesti Porin Kirjurinluodolla tapah-tuneeseen syöksyvirtaukseen Sonisphere festivaalin aikana.

Suuronnettomuusharjoituksen perusteella havaittiin, että leiriorganisaation käyttämät toimintamal-lit suuronnettomuustilanteessa voisivat olla tehokkaampia. Havainnoinnin ja haastatteluiden perus-teella tehokkaan toiminnan pullonkauloiksi muodostuivat riittävän kattavan ja ajantasaisen tilan-netiedon puute sekä viestintä tetraverkon välityksellä. Viestinnän ongelmat ilmenivät heikkona radiokurina ja liian keskitettynä kommunikaationa yhteistoimintakanavalla.

Suuronnettomuusharjoituksessa saatujen havaintojen perusteella arvio tarpeesta kehittää yhteis-toimintamalli konkretisoitui. Havaintojen ja aiempien turvallisuus- ja pelastussuunnitelmien poh-jalta muodostettiin tutkimuksen lopputuotteena yhteistoimintamallin suunnitelma. Mallissa pyrittiin huomioimaan harjoituksessa havaittuja ongelmia ja minimoimaan niiden vaikutukset. Varsinaisen yhteistoimintamallin sisällyttäminen turvallisuus- ja pelastussuunnitelmaan sekä sen jalkauttami-nen osaksi leiriorganisaation toimintaa jäi leiriorganisaation vastuulle.

Viranomaistoimijoiden ollessa rajattuna pois tämän opinnäytetyön tutkimuksesta, voidaan luonnol-lisena jatkotutkimuskohteena pitää yhteistoimintamallin kehittämistä viranomaistoimijat huomioi-den. Käytännössä tämä tarkoittaisi leiriorganisaation ja viranomaisten suunnitelmien kehittämistä vastaavissa tilanteissa. Lisäksi tilannetiedon vaikutuksen tutkimista organisaation toimintaan tulisi kartoittaa.

Tallennettuna: